Annons

Förslaget: Förbjud för höga andrahandshyror

Oskäliga andrahandshyror bör förbjudas. Och inte bara försäljning utan även köp av ett hyreskontrakt bör vara olagligt, föreslår en utredning i dag.

Bild:TT

Den svarta handeln med hyresrätter omsätter miljarder och visar inga tecken på att minska. Ett stort problem, enligt biträdande justitieminister Heléne Fritzon som i dag tog emot en utredning med förslag på åtgärder.

Det är svårt att kartlägga handel med hyreskontrakt, konstaterar regeringens särskilde utredare, hovrättsrådet Jan Josefsson, vid en pressträff. På senare tid har även den organiserade brottsligheten ägnat sig åt sådan handel.

Utredningen föreslår att bytesreglerna ska ändras. Bland annat ska det krävas att parterna som vill byta med varandra ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år.

Om hyresgästen betalat svart, alltså en otillåten ersättning, för en hyresrätt så ska denna rätt vara förverkad. Med andra ord kan man mista lägenheten — med omedelbar verkan.

Utredaren föreslår också att straffen för försäljning av hyreskontrakt ska skärpas och att det ska bli olagligt att köpa ett hyreskontrakt.

Fler punkter på åtgärdslistan:

Förstahandshyran ska utgöra ett tak för andrahandshyran. I dag är andrahandshyrorna ofta alldeles för höga i hyreslagens mening. Hyr man ut sin lägenhet i andra hand och tar mer i hyra än man själv betalar så ska man mista sitt kontrakt, anser utredaren.

Det ska också bli olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand i syfte att tjäna pengar.

Förslagen ska nu ut på remiss. Från branschen är det redan tummen upp:

"Vi uppmanar riksdagens ledamöter att rösta igenom de lagändringar som utredningen föreslår. Det skulle stärka tryggheten och begränsa brottsligheten", skriver ledande företrädare för Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo) på DN Debatt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.


Innehåll från InterketAnnons

Etikettleverantören som verkligen levererar

Stefan Gustafsson, VD Interket i Sverige
Stefan Gustafsson, VD Interket i Sverige

Den internationella etikettkoncernen Interkets Sverigekontor har sitt fäste i Helsingborg. Härifrån produceras etiketter för olika typer av märkning till flera olika branscher. Allt enligt företagets filosofi om kvalitet, hållbarhet och tillgänglighet.

Interket är internationellt ledande inom etikettbranschen och mycket av framgången stavas service. Företagets många kunder finns inom ett antal olika segment, till exempel livsmedels-, dryckes-, kemiskteknisk- och tillverkningsindustrin. De olika branscherna kräver olika etikettlösningar beroende på behov. Ett annat stort kundsegment är sjukhus och laboratorier, där etikettlösningarna oftast har någon form av variabeltryck och säkerhet. När det gäller lösningar runt spårbarhet och säkerhet så är Interketkoncernen marknadsledande idag.

– Våra styrkor är att vi ser till att kunderna får snabb och personlig service, vi vill att det skall vara enkelt att göra affärer med oss. Vi har dessutom en mycket flexibel produktion som kan tillgodose marknadens krav på korta ledtider, säger vd:n Stefan Gustafsson.

En strävan mot mer miljövänlig produktion

En annan viktig framgångsfaktor är att ha koll på de olika trender som finns i branschen. Precis som i alla branscher är miljö och hållbarhet viktiga ämnen att förhålla sig till. Interket strävar efter att hålla produktionen så klimatsmart som möjligt genom att använda FSC-märkt papper, återvunna eller delvis återvunna material, tryckfärger som är godkända för indirekt kontakt med livsmedel samt lågmigrerande lacker. För ett halvår sedan investerade företaget dessutom i en ny digital tryckpress, en Xeikon CX300. Anledningen till att Xeikons tonerteknologi valdes är, förutom utmärkt tryckkvalitet och produktivitet, att tryckfärgerna som används är de mest miljövänliga på marknaden bland alla digitala tryckpressar.

– Det ligger helt i linje med kundernas och vår strävan mot mer miljövänlig produktion, säger Stefan.

Fakta 

Interket är en av de ledande etikettleverantörerna i Europa med en omsättning på c:a 500 MSEK med verksamhet i Danmark, Holland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Sverige.

Läs mer: www.interket.se

Kontakt: mailto:info@interket.se

  +46 42 26 33 22

 

Mer från Interket

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Interket och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?