1515
Annons

Förslag om nyval i Österrike

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz sade på fredagen att han vill se ett nyval för att lösa det politiska dödläget i landet.

Det rapporterar Bloomberg News.

 

Tidigare i veckan avgick Reinhold Mitterlehner som vice förbundskansler och ledare för Österrikes folkparti, ÖVP. Sebastian Kurz är en av favoriterna att ta över partiledarposten.

Nästa ordinarie val äger rum i oktober 2018, men parlamentet kan upplösa sig självt och utlysa nyval om det finns en majoritet för detta.

Förbundskansler Christian Kern och hans socialdemokrater (SPÖ), som regerar med ÖVP, har knappt 30 procent i opinionsmätningarna, strax under Frihetspartiet (FPÖ). ÖVP har cirka 20 procent medan De Gröna har cirka 10 procent.

I presidentvalet i december vann De Grönas Alexander van der Bellen mot FPÖ-kandidaten Norbert Hofer.

 


Ryssland bereder sig på motanfall – gräver ner sig

Ryska styrkor förstärker sina positioner och gräver ner sig i Charkivregionen i norr och längs den södra fronten, uppger Institute for the Study of War i sin senaste uppdatering.

Det kan vara ett tecken på att Ryssland förbereder sig på ett större ukrainskt motanfall där och att konflikten kan bli utdragen.

Ryssland närmar sig också staden Sievjerodonetsk i Luhansk genom anfall norr, väst och söder om staden, enligt den USA-baserade tankesmedjan.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin ska leda ett nytt Ukrainamöte på måndag. Till skillnad från mötet i tyska Ramstein i april blir det den här gången ett virtuellt möte, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.

Fler än 40 länder kommer att medverka, enligt USA. Samtliga länder har på olika sätt hjälpt det ukrainska försvaret och på dagordningen står bland annat framtida hjälp.

Innan mötet inleds kommer Austin att prata med sin ukrainske motsvarighet Oleksij Reznikov för att diskutera Ukrainas behov.

Tidigare har Ukraina bland annat bett om fler avancerade sjömålsrobotar. Det har spekulerats i att antingen amerikanska Harpoon eller norska NSM skulle kunna användas av Ukraina för att försöka att bryta den ryska blockaden i Svarta havet.

Under fredagen hävdade Ryssland att Mariupol är ”helt befriat”. Ukrainska soldater har i månader hållit sig kvar i stålverket Azovstal i den strategiskt viktiga hamnstaden men ska nu ha evakuerats och förts till ryskkontrollerat område.

Det har inte bekräftats från annat håll att samtliga ukrainska soldater har lämnat Azovstal.

Ryssland har beskrivit utvecklingen som en kapitulation från ukrainskt håll medan Ukraina säger att soldaterna i stålverket evakueras efter att till fullo utfört sitt uppdrag att binda upp ryska styrkor.

USA:s kongress har godkänt ett lagförslag som innebär 40 miljarder dollar i nödhjälp till Ukraina. Problemet är bara att presidenten måste underteckna förslaget, och han befinner sig i Sydkorea. Enligt The New York Times ska problemet lösas genom att en medhjälpare tar en papperskopia, sätter sig på flyget till Sydkorea, och låter presidenten skriva på det under statsbesöket.

Biden anländer till möte i Seoul, Sydkorea, på lördagen.
Biden anländer till möte i Seoul, Sydkorea, på lördagen.Foto:Song Kyung-Seok

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?