Forskningsbolagets besked: Kassan räcker hela 2020

Forskningsbolaget Hansa Biopharma gjorde en rörelseförlust på 110 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, enligt preliminära siffror. 

För helåret 2019 landar förlusten i rörelseresultatet på 360 miljoner kronor. 

Kassan ska dock räcka för att finansiera verksamheten hela 2020, uppger bolaget.   

Max Mittereggers fond Gladiator är sjätte största ägare i Hansa Biopharma.
Max Mittereggers fond Gladiator är sjätte största ägare i Hansa Biopharma.Foto:Di

Hansa Biopharma HNSA -5,72% Dagens utveckling ska delta på JP Morgan Global Healthcare Conference i San Francisco den 13–16 januari, och bolaget har därför offentliggjort en uppdatering av hur verksamheten går.  

För räkenskapsåret 2019 förväntas rörelseresultatet uppgå till cirka minus 360 miljoner kronor. Den 31 december 2019 hade bolaget en kassa på 601 miljoner kronor, vilket förväntas finansiera Hansas verksamhet minst under 2020, uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Vidare skriver Hansa Biopharma att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för närvarande granskar bolagets ansökan om marknadsgodkännande. Bolaget lämnade svar på frågorna den 22 december 2019 och granskningsprocessen fortsätter enligt plan. Ett utlåtande från myndigheten förväntas under andra kvartalet 2020, följt av ett potentiellt beslut från EU-kommissionen under sommaren 2020. 

”Vårt främsta fokus under 2020 är att uppnå ett villkorat godkännande för imlifidase i EU, säkerställa en framgångsrik lansering i Europa och initiera en randomiserad, kontrollerad klinisk studie i USA för att stödja en framtida registreringsansökan i USA”, säger vd Søren Tulstrup i pressmeddelandet.

Hansa Biopharma har kollapsat på börsen de senaste åren. På ett års sikt är aktien ned 75 procent. 

I mitten av december rasade aktien 40 procent på en dag, sedan FDA krävt att bolaget genomför en ny klinisk studie med imlifidase. 

Max Mittereggers fond Gladiator har sålt av stora delar av sitt innehav i Hansa Biopharma, men är fortfarande sjätte största ägare i bolaget, enligt Holdings.   

”Nu har de tappat ett och ett halvt år på att de måste göra ytterligare en studie. Det hade de kunnat börja göra direkt. Jag är besviken på att de inte förstått detta. Man har hoppats på att de kanske skulle få ett villkorat godkännande och samtidigt som detta göra en studie”, sa han till Di i samband med FDA-beskedet och kursraset i december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?