Forskningsbolag rasar efter misslyckad studie

Peptonic Medicals fas 2b-studie med gelen Vagitocin nådde inte de uppsatta kliniska effektmåtten. Aktien rasade 70 procent på beskedet.

Bild:AP

En vidare analys av studiens data visar dock att gelen, både med och utan aktiv substans (oxytocin), hade en kraftigt signifikant effekt mot Mest Besvärande Symtom (MBS) efter tolv veckors behandling. För att gå in i fas 3 med en produkt innehållande oxytocin, behöver först en ny fas 2b-studie genomföras. Bolaget väljer därför att prioritera framtagning av den oxytocinfria gelen till en receptfri produkt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Det primära kliniska effektmåttet för studien var att påvisa en statistiskt signifikant sänkning av nivån för MBS genom behandling med Vagitocin (oxytocin) – både från nivån i början av behandlingen och gentemot placebo under behandlingstiden. De två sekundära effektmåtten var att signifikant öka andelen vaginala ytceller respektive att sänka vaginalt pH. Varken de primära eller sekundära effektmåtten uppnåddes med statistisk signifikans i studien.

Med anledning av resultatet väljer Peptonic Medical att slutföra den pågående explorativa fortsättningsstudien, där Vagitocin-gelen förvaras och utvärderas i en mer kommersiellt gångbar laminattub i stället för den glasspruta som använts i den nu avslutade fas 2b-studien.

Peptonic Medical bedömer att bolaget har tillräckligt med data som krävs för en ansökan om CE-märkning. Bolaget kommer nu att prioritera produktframtagningen av gelen utan oxytocin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?