1515
Annons

Forskningsbolag fortsätter rusa - stuvar om i toppen

Forskningsbolaget Saniona finns med i de fyra översta portföljerna i Di:s aktietävling. Aktien har rusat de senaste dagarna och är upp omkring 140 procent sedan i torsdags.

Ett godkännande i Mexiko kan trigga aktien ytterligare, tror medgrundaren.

Forskningsbolaget Saniona har rasat på börsen i år - men aktien är upp över 100 procent den senaste veckan.
Forskningsbolaget Saniona har rasat på börsen i år - men aktien är upp över 100 procent den senaste veckan.

Saniona som finns listat på Stockholmsbörsens småbolagslista hör till veckans vinnare med tvåsiffriga klättringar de senaste fem börsdagarna. Det har gynnat de spelare som prickat in bolaget i Di:s aktietävling Drömportföljen - där Anton Hagströms drömportfölj för närvarande leder. Men även tvåan, trean och fyran i tävlingen har plockat in Saniona i sina portföljer och fått skjuts i placeringarna.

Bolaget, som har sitt säte i Danmark och fokuserar på klinisk utveckling av sällsynta sjukdomar, har i övrigt haft ett dystert år och aktien är fortfarande ner omkring 50 procent. Bakom raset ligger framför allt vårens beslut att pausa de kliniska fas 2b-studierna med Tesomet för hypotalamisk fetma och Prader-Willis syndrom. Skälet är att det saknas finansiering och en kraftig personalnedskärning gjordes i samband med beslutet.

Den 25 april handelstoppades aktien efter att Saniona meddelat att man lägger om sin strategi, lägger ner sin verksamhet i USA och byter vd. Det fick aktien att rusa 16 procent dagen därpå - och sedan dess har aktien, med ett fåtal undantag, fortsatt uppåt.

Jörgen Drejer, Sanionas medgrundare och styrelseledamot, hoppas nu på en nystart och menar att bolaget befinner sig på ungefär samma nivå som för två år sedan.

”Det har varit en tuff resa för våra aktieägare, inklusive mig själv, men vi tror att vi nu har byggt upp en stark bas likt den vi stod på för några år sedan”, säger han till Direkt Studios tv-program Aktieportföljen på tisdagen. 

Bolaget utvärderar nu om utvecklingen av Tesomet kan ske via andra partners, meddelar han.

En faktor som kan trigga aktien framåt är vad som händer med det mexikanska godkännandet av tesofensin, som Saniona utvecklat för behandling av fetma.

”Det kan hända något den närmaste månaden eller månaderna”, säger Jörgen Drejer.

 


Stålgrossist lyfter fram ny ledare

Klättringen i stålgrossisten BE Group stuvar om en del i toppen på Di:s aktietävlingen Drömportföljen. 

Återhämtning i stålgrossisten BE Group stuvar om i toppen i Drömportföljen.
Återhämtning i stålgrossisten BE Group stuvar om i toppen i Drömportföljen.

​​Stålgrossisten BE Group har haft en tuff månad på Stockholmsbörsens småbolagslista med fall på över 30 procent. Detta efter att stålpriserna har vänt ned från rusningen efter den ryska invasionen av Ukraina. 

Den senaste veckan har dock aktien återhämtat sig något - och på tisdagen är kursen upp nästan 7 procent utan att några nyheter presenterats, vilket innebär att bolaget är upp omkring 13 procent på en vecka. 

Det gynnar de spelare som nyligen plockat in bolaget i sina portföljer.  En av dem är profilen ”Me@PetterHansson.se” som, på grund av lyftet, klättrar förbi ”PeterFredrik65”

Andra bolag som hjälper ledarportföljen är spelbolagen Stillfront, G5 Entertainment och Embracer som alla är upp mellan 4 och 5 procent på tisdagen. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?