Annons

Forskning ökar spänningen för Multcon: ”Ska vara med på alla framtidssaker”

Huvudsysslan är elinstallationer. Men Multcon från Harads nöjer sig inte med det. Bolaget är med i flera forsknings­projekt. 

”Vi ska vara i framkant på det som händer”, säger Ida-Linn Näselius som disputerat i energiteknik.

På hyllorna ligger rullar med kablar och i ett hörn står ett stort elskåp och väntar på att levereras. Så långt är det som hos vilken elfirma som helst.

När företaget startades för sex år sedan såg paret Jonas och Ida-Linn Näselius från byn Harads det som en praktisk lösning för att klara det berömda livspusslet. 

”Tanken var att Jonas skulle ha täckning för sina timmar och jag skulle kunna ta en del jobb när jag var på universitetet. Därav namnet, det kommer av multiconsulting. Att vi kan lite av varje”, berättar Ida-Linn Näselius som disputerat i energiteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU).

Men firman har vuxit snabbt sedan dess. I dag omsätter företaget 13,8 miljoner kronor och har tolv anställda. Nyligen blev paret utsett till årets landsbygdsföretagare i Boden. 

”Vi gör elinstallationer för både industri och privatpersoner. Vi har allt från service i villor till datahallar”, säger Jonas Näselius. 

Företaget sticker ut på många sätt. Även om Multcon i dag har en lokal i Boden så finns hjärtat i Harads, en entreprenörstät by några mil uppströms efter Lule älv. Där driver paret Näselius tillsammans med en annan familj en förskola. 

”Folk tror att Ida-Linn jobbar på förskolan, men det är bara hennes kvällsintresse”, skojar Jonas Näselius. 

”Jag brukar säga att jag är teknisk doktor och så driver jag en förskola”, säger Ida-Linn Näselius. 

Men Ida-Linn Näselius nöjer sig inte med förskolan. Hon är även utvecklings­ingenjör och forskningsledare på SSAB i Luleå.

Intresset för energiteknik spiller även över på Multcon. Bolaget är inblandat i ett forskningsprojekt tillsammans med LTU och ett universitet i Kina. 

”Det handlar om biogas och värmeväxlare. Vi provar en ny typ av värmeväxlare på reningsverket i Boden. Om jag kan hjälpa till att vara en brygga mellan industrin och forskningen så är det jätte­roligt”, berättar Ida-Linn Näselius som även är inblandad i tester av biokol i Harads. 

Forskardelen av Ida-Linn Näselius tilltalas av att kunna prova teorier och ny teknik praktiskt i ett företag. 

”Jag tycker att det är spännande när forskningen kan ligga nära verksamheten och på så vis väldigt snabbt applicerbar. Där ser jag en fördel med att vara ett litet företag, som kan kliva på spännande projekt”, säger hon. 

Om forskningsprojekten leder till kommersiella framgångar är svårt att sia om. Men även om forskningen inte skulle ge fler affärer, så är den viktig. Att vara vetgirig och i framkant är en viktig del av företagets identitet och strategi. 

”Vi vill vara med på alla framtidssaker. Jag har varit på laddkurs och jag har lärt mig om solceller. Det är oerhört mycket spännande som händer i vår bransch”, säger Jonas Näselius.

”Ett annat sådant område är smarta hem. Vi vill driva på mot energieffektivisering och det tror jag många efterfrågar, i synnerhet yngre familjer”, säger Ida-Linn Näselius. 

Efter att ha vuxit snabbt på några få år så har Jonas Näselius slutat att jobba som elinstallatör, även om han försöker besöka ett projekt varje dag. Det senaste året har han ägnat åt få organisationen att fungera. 

”Nu när vi fått ihop det känner man sig nästan redo att kliva på nästa växel”, säger han.

Företagets bredd är en framgångsfaktor framöver, menar Jonas Näselius.

”Jag tycker det är svårt att tacka nej. När någon ringer försöker jag lösa det. Nu har vi fingrarna i alla syltburkar, hos privatpersoner, datahallar och reningsverk. Fördelen med det är att vi har möjlighet att växa eftersom vi är på så många olika ställen”, säger han.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?