ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Forskning ökar spänningen för Multcon: ”Ska vara med på alla framtidssaker”

  • Jonas Näselius och Ida-Linn Näselius installerar el både till privatpersoner och till företag. Foto: Jens Kärrman

Huvudsysslan är elinstallationer. Men Multcon från Harads nöjer sig inte med det. Bolaget är med i flera forsknings­projekt. 

”Vi ska vara i framkant på det som händer”, säger Ida-Linn Näselius som disputerat i energiteknik.

På hyllorna ligger rullar med kablar och i ett hörn står ett stort elskåp och väntar på att levereras. Så långt är det som hos vilken elfirma som helst.

När företaget startades för sex år sedan såg paret Jonas och Ida-Linn Näselius från byn Harads det som en praktisk lösning för att klara det berömda livspusslet. 

”Tanken var att Jonas skulle ha täckning för sina timmar och jag skulle kunna ta en del jobb när jag var på universitetet. Därav namnet, det kommer av multiconsulting. Att vi kan lite av varje”, berättar Ida-Linn Näselius som disputerat i energiteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU).

Men firman har vuxit snabbt sedan dess. I dag omsätter företaget 13,8 miljoner kronor och har tolv anställda. Nyligen blev paret utsett till årets landsbygdsföretagare i Boden. 

”Vi gör elinstallationer för både industri och privatpersoner. Vi har allt från service i villor till datahallar”, säger Jonas Näselius. 

Företaget sticker ut på många sätt. Även om Multcon i dag har en lokal i Boden så finns hjärtat i Harads, en entreprenörstät by några mil uppströms efter Lule älv. Där driver paret Näselius tillsammans med en annan familj en förskola. 

”Folk tror att Ida-Linn jobbar på förskolan, men det är bara hennes kvällsintresse”, skojar Jonas Näselius. 

”Jag brukar säga att jag är teknisk doktor och så driver jag en förskola”, säger Ida-Linn Näselius. 

Men Ida-Linn Näselius nöjer sig inte med förskolan. Hon är även utvecklings­ingenjör och forskningsledare på SSAB i Luleå.

Intresset för energiteknik spiller även över på Multcon. Bolaget är inblandat i ett forskningsprojekt tillsammans med LTU och ett universitet i Kina. 

”Det handlar om biogas och värmeväxlare. Vi provar en ny typ av värmeväxlare på reningsverket i Boden. Om jag kan hjälpa till att vara en brygga mellan industrin och forskningen så är det jätte­roligt”, berättar Ida-Linn Näselius som även är inblandad i tester av biokol i Harads. 

Forskardelen av Ida-Linn Näselius tilltalas av att kunna prova teorier och ny teknik praktiskt i ett företag. 

”Jag tycker att det är spännande när forskningen kan ligga nära verksamheten och på så vis väldigt snabbt applicerbar. Där ser jag en fördel med att vara ett litet företag, som kan kliva på spännande projekt”, säger hon. 

Om forskningsprojekten leder till kommersiella framgångar är svårt att sia om. Men även om forskningen inte skulle ge fler affärer, så är den viktig. Att vara vetgirig och i framkant är en viktig del av företagets identitet och strategi. 

”Vi vill vara med på alla framtidssaker. Jag har varit på laddkurs och jag har lärt mig om solceller. Det är oerhört mycket spännande som händer i vår bransch”, säger Jonas Näselius.

”Ett annat sådant område är smarta hem. Vi vill driva på mot energieffektivisering och det tror jag många efterfrågar, i synnerhet yngre familjer”, säger Ida-Linn Näselius. 

Efter att ha vuxit snabbt på några få år så har Jonas Näselius slutat att jobba som elinstallatör, även om han försöker besöka ett projekt varje dag. Det senaste året har han ägnat åt få organisationen att fungera. 

”Nu när vi fått ihop det känner man sig nästan redo att kliva på nästa växel”, säger han.

Företagets bredd är en framgångsfaktor framöver, menar Jonas Näselius.

”Jag tycker det är svårt att tacka nej. När någon ringer försöker jag lösa det. Nu har vi fingrarna i alla syltburkar, hos privatpersoner, datahallar och reningsverk. Fördelen med det är att vi har möjlighet att växa eftersom vi är på så många olika ställen”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer