1515
Annons

Forskarna faller för fällan – de tillverkar allt från musfångare till cykelställ

GNOSJÖ. Möbler, cykelställ och en unik musfälla till världens forskare.

Bredden i Grahnabs produktion har kommit väl till pass under coronakrisen – med en snabbt framtagen storsäljare till en livsmedelskedja.

”Med företagets bredd har vi alltid något att göra, och är inte oroliga för framtiden”, säger Tomas Grahn, som äger Grahnab tillsammans med hustrun Anna Grahn.
”Med företagets bredd har vi alltid något att göra, och är inte oroliga för framtiden”, säger Tomas Grahn, som äger Grahnab tillsammans med hustrun Anna Grahn.Foto:Björn Solfors
Musfällan.
Musfällan.Foto:Björn Solfors

Under coronakrisen har allt fler börjat handla sina matkassar över nätet. Skiftet har ställt nya krav på landets livsmedelskedjor. Det behövs mer personal som packar matkassarna – som i sin tur behöver fler vagnar att ställa matkassarna på. Det sistnämnda har Grahnab kunnat bistå med, tack vare en snabbfotad organisation.

”Vi fick fria händer från kunden att rita den, och hade konstruktionen klar samma vecka. Inom två veckor hade vi de fysiska proven ute för provkörning. Det är en stor styrka att kunna ställa om och leverera snabbt”, säger Tomas Grahn, som driver Grahnab tillsammans med hustrun Anna Grahn.

Behovet hos slutkunden, en större livsmedelskedja, har varit stort. Hittills har över 350 höj- och sänkbara plockvagnar levererats – Grahnabs enskilt största affär i år.

”Vi har fyllt hela huset med vagnar två gånger. I somras stod det vagnar på hela bakgården också. Vi är ödmjukt tacksamma för att vi kunnat göra en annan resa än många andra företag i år”, säger han.

Grahnab ökar tvärtom sin omsättning i år, och vänder förlust till vinst, samtidigt som företaget fått in ytterligare en produkt i ett redan digert sortiment. En snabb tur genom anläggningen i Gnosjö visar vidden. Här samsas nischade produkter som stolar, staket, soptunnehus – och en orange bänk till Willys butiker – med legotillverkning av tråd i stora volymer. Åt en annan kund tillverkas cykelställ, där Grahnab laserskär plåt, kapar rör, bockar tråd och skickar allt på lack- och ytbehandling.

”Vi står också för själva konstruktionen och blir attraktiva för kunden genom att kunna erbjuda ett sådant helhetskoncept.”

Företagets bredd i dag är inte bara ett arv från lågkonjunkturen runt 2008, då Grahnab ”inte tackade nej till något jobb”. Framför allt visar den sig vara en förlängning av ägarnas egna personligheter och drivkrafter som entreprenörer.

”Tomas kommer med idéer till nya produkter hela tiden”, säger Anna Grahn och lyfter samtidigt fram deras samarbetsvilja med andra entreprenörer.

”Vi tycker om att jobba tajt och nära med andra företagare, och får samtidigt bra ingångar till nya uppdrag. Vi är många som hjälps åt, det är en styrka.”

Men i myllret av olika projekt finns också en bestående världskändis. Grahnabs egenutvecklade musfälla Ugglan används sedan många år av skolor och forskningsföretag över hela världen.

”De vill ha levande möss, som sedan släpps ut igen. De topsar mössens päls, eftersom de rör sig så nära marken, för att mäta halterna av gifter och andra ämnen”, säger Tomas.

Normalt tillverkar Grahnab mellan 3 000 och 5 000 fällor årligen. I kundlistan finns bland annat universiteten i Cambridge, Stirling, Oslo, Tromsö och Umeå, samt ett företag i Tyskland som forskar åt stora livsmedelsproducenter.

”Det kan till exempel handla om att mäta miljögifter där spannmål odlas. Miljöforskningen har fått ett enormt fokus inom väldigt många olika branscher.”

En betydligt enklare modell av en musfälla fanns med redan när Tomas Grahns föräldrar grundade bolaget 1993. I våras skulle den allra senaste versionen av Ugglan lanseras, men Corona-pandemin satte käppar i hjulet.

”Det finns konferenser i Cambridge och Zürich där professorer och andra branschmänniskor samlas, och där vi skulle ha varit med och visat upp fällan. Nu får vi tänka om. I stället kommer vi att skicka provexemplar till våra kunder, och lägga upp längre filmklipp på Youtube.”

Ni utvecklar och tillverkar väldigt många olika produkter. Finns det någon baksida med det?

”Att utveckla saker kostar tid och pengar. I fjol var ett sådant år, samtidigt som vi hade en överkapacitet och var lite för många anställda”, säger Anna Grahn.

”Vi är ett utvecklingsföretag, och att sälja är vår akilleshäl. Vi hinner inte alltid med marknadsföringen. Vi kanske borde renodla oss något, eller försöka frisätta mer av min tid för att sälja? Å andra sidan har vi blivit duktiga på att hålla ihop flera större projekt samtidigt. Med den här bredden har vi alltid något att göra, och är inte oroliga för framtiden”, säger Tomas Grahn.

Sedan paret tog över familjeföretaget 2007 har den tanken ringat in företagets dna. Och så tycks det förbli. Ett nyutvecklat ställ för handsprit möter just nu den växande efterfrågan – samtidigt som Tomas Grahn vill lansera en numrerad musfälla i lyxvariant till exklusiva designbutiker.

”Man vet inte om det är en dålig idé förrän man utrett alla möjligheter”, säger han. ”Ofta kan man förädla en dålig idé till en bra.”

Astra Zeneca stämmer tidigare anställd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har stämt Chris Sheldon, en tidigare högt anställd tjänsteman på företaget. Enligt Astra Zeneca är stämning till för att Sheldon inte ska dela med sig av känslig information på sin nya arbetsplats GSK, Glaxosmithkline.  Det rapporterar Bloomberg News.  

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt Astra Zeneca var Sheldon nära att bryta ett avtal han skrivit med företaget. I september 2021 skrev Sheldon under ett avtal som förhindrade honom från att dela med sig av konkurrenskänslig information. Sheldon var en av Astras högst anställda personer under sin tid på bolaget.

2017 stämde Astra Zeneca Luke Miels, en annan anställd som bytte till GSK.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera