Annons

Forskaren: Stockholm växer snabbare än Kina

Om 30 år bor det fem miljoner invånare i Storstockholm. Andra delar av landet töms på folk. Vi kallar det skräpytor, säger Kjell A Nordström, ekonomiforskare med bakgrund på bland annat Handelshögskolan, enligt Veckans Affärer.

Kjell A Nordström, professor på Handelshögskolan.
Kjell A Nordström, professor på Handelshögskolan.Bild:Vidar Ruud/TT

Stockholms ekonomi växer snabbare än Kinas. Sveriges befolkning söker sig i allt högre grad till storstäderna – en utveckling som kommer att hålla i sig och bli än starkare, spår Kjell A Nordström, rapporterar Veckans Affärer.

Glesbygden kommer däremot att gå under rent ekonomiskt, tror ekonomiprofessorn.

"Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd", sa Kjell A Nordström vid ett seminarium på Nordic Business Forum Sweden, enligt Veckans Affärer.

Den extrema urbanisering som pågår jämför han med den som skedde under den industriella revolutionen på 1800-talet. Skillnaden är att förändringen går extremt mycket snabbare nu.

Om 30 år förutser Nordström att 80 procent av världens befolkning bor i 600 superstäder. Hit kommer nästan hela världens ekonomiska liv att koncentreras. En pessimistisk syn på landsbygdens framtid.

"Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som Stortorget i Avesta", sa Kjell A Nordström.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?