1515

Forskare vill vaccinera barn mot covid-19

Om det ska bli möjligt att hejda nya utbrott och virusvarianter krävs sannolikt att även barn vaccineras mot covid-19 i Sverige. Det säger immunologen och barnläkaren Petter Brodin.

Folkhälsomyndigheten tittar på frågan, men tycker den är etiskt komplicerad.

”Man kanske inte behöver vaccinera hela barnpopulationen. Men vi vet ju att från tonåren, när man har gått igenom puberteten, så verkar man vara ungefär lika smittsam som en vuxen. Så det vore lämpligt att börja där”, säger Petter Brodin, som forskar i immunologi vid Karolinska institutet och även arbetar som barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han tror inte att smittspridningen kommer att hejdas tillräckligt mycket när alla vuxna har erbjudits vaccin, eftersom viruset nu sprids bland barn och ungdomar.

”Det handlar om att vi måste få ner smittan så mycket att inga nya varianter får chans att blossa upp, och då kan vi inte ha en fortsatt smittspridning bland alla under 18 år. Dessutom handlar det om att skydda barn från att bli svårt sjuka. För det händer, även om det är ovanligt”, säger Brodin.

I dagsläget är det bara barn i olika riskgrupper ned till 16 års ålder, exempelvis olika former av kroniska luftvägsproblem, som omfattas av Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19. Då är det Pifzers vaccin Comirnaty som gäller, eftersom det är det enda som har testats och godkänts ned till 16 års ålder.

Pfizer har nyligen genomfört studier på drygt 2.000 barn i åldrarna 12–15 år. Enligt de första, preliminära beskeden har inga oväntade eller allvarliga biverkningar upptäckts. Under onsdagen godkände Kanada att vaccinet får ges till barn från tolv års ålder, och många bedömare tror att USA snart gör likadant. Det har även kommit en begäran till den europeiska läkemedelsmyndigheten att utöka godkännandet för Pfizers vaccin ned till tolv års ålder.

TT: Kan man verkligen upptäckta ovanliga biverkningar genom att studera så pass få personer?
”Man måste tänka på att vi har vaccinerat flera miljoner vuxna vid det här laget, och skillnaden mellan unga vuxna och äldre tonåringar är inte jättestor. Så det går att extrapolera lite även från den gruppen. Men för att kunna säga något om ännu yngre barn krävs det självklart fortsatta studier”, säger Petter Brodin.

TT: Vad säger du till dem som tänker på narkolepsifallen bland barn som vaccinerades mot svininfluensan 2009, och som oroar sig för att något liknande kan hända nu?
”Jag tycker att man ska ta det på fullaste allvar och man ska inte försöka vifta bort detta och säga att biverkningar inte kan förekomma. Det viktigaste är att presentera fakta, och fakta är att vi har vaccinerat otroligt många människor med de vaccin som finns nu i både Sverige och övriga världen”, säger Petter Brodin.

”Så var det inte under svininfluensan, då var Sverige unikt i valet att vaccinera hela befolkningen. Så de vaccinen var ju inte testade på lika många människor. Nu har vi mycket mer kunskap”, tillägger han.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger till TT att de tittar på frågan. Men eftersom det än så länge varken finns ett godkänt vaccin för barn under 16 års ålder, eller tillräckligt mycket vaccin för att under den närmaste tiden prioritera barn före äldre personer som löper större risk att bli svårt sjuka, så kan det i vilket fall som helst inte bli aktuellt med allmän vaccination av barn förrän tidigast efter sommaren.

Dessutom är det inte tillräckligt utrett om barn verkligen smittar varandra tillräckligt effektivt för att viruset ska kunna hålla sig kvar då de vuxna är vaccinerade, påpekar han.

”Det vet vi inte än. Därför är det spännande att se hur det utvecklas i Israel och Storbritannien, som ligger långt framme med vaccinering. Utifrån de siffror vi har fått se hittills verkar även smittan bland barn minska ganska snabbt”, säger Anders Tegnell.

Slutligen måste det vara helt klarlagt att vaccinet är tillräckligt säkert.

”Om man vaccinerar barn är det ju inte så mycket för deras egen skull, utan för att minska smittspridningen. Det tycker jag gör det till en etiskt mer komplicerad fråga. Även om vaccinet är väldigt säkert, har vi ju lärt oss att inget vaccin är helt hundra, och nyttan för barnen själva är förmodligen ganska marginell.”


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?