1515
Annons

Forskare varnar: Bostadsrättsföreningar tickande skuldbomb

Avgifterna i bostadsrättsföreningar är systematiskt för lågt satta. Särskilt i ombildade föreningar. Boven i dramat är säljares och styrelsers informationsövertag på marknaden, skriver Fastighetsforskare i en debattartikel i SvD.

Bild:Hasse Holmberg/TT

Endast 15 procent av drygt 1.000 undersökta bostadsrättsföreningar har tillräckligt sparande för att klara framtida renoveringar och 18 procent saknar helt sparande, enligt en färsk undersökning från Swedbank.

Det pekar mot att månadsavgifterna är för lågt satta generellt, skriver fastighetsforskarna Herman Donner och Fredrik Kopsch, vid KTH respektive Lunds universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladets näringslivsdel.

Köp av en bostad med artificiellt låg avgift kan bli en skuldfälla, varnar de.

”Eftersom låga avgifter speglar sig i högre priser riskerar värdet av hushållens ofta kraftigt belånade tillgångar att minska”, skriver forskarna.

Så länge boende och styrelser i en förening har informationsövertag gentemot nytillkomna köpare drivs föreningar att skjuta kostnader på framtiden och ta ut ohållbart låga avgifter för att bostädernas marknadsvärde ska stiga, resonerar de.

Sänk din boendekostnad: Jämför boräntor här (extern tjänst)

Särskilt vid ombildning av hyresfastigheter finns incitament att inför en konstlat låg avgift, som man sedan tvingas höja. När majoriteten hyresgäster ska övertygas till en ombildning pressas avgiften extra lågt under falsk förespegling att nivån är långsiktigt hållbar, enligt forskarna.

Deras studie visar att ombildade föreningar vid start, trots högre belåning som talar för motsatsen, har 12 procent lägre avgift än äldre föreningar, rensat för byggnadsår och föreningarnas storlek. Fyra år efter ombildning har skillnaden minskat till 5 procent.

Forskarna föreslår att bostadsrättsföreningar enligt lag ska avkrävas särskild motivering för avgiftsnivåer som inte avspeglar en plan för ”adekvat sparande” i föreningens ekonomi.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?