ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Forskare: Sverige mer korrupt än vi tror

  • Foto: Colourbox/TT

Sverige och Finland är bland världens minst korrumperade länder enligt Transparency Internationals korruptionsindex. Den undersökningen måste vi ifrågasätta, säger Venla Mäntysalo, forskare och styrelsemedlem i Transparency International Finland.

Transparencys mätning är det mest kända korruptionsindexet, men enligt Venla Mäntysalo är det viktigt att komma ihåg att det mäter invånarnas uppfattning av korruption.

”I Sverige och Finland syns korruptionen inte i det vardagliga livet och det är orsaken till att vi gör så bra ifrån oss”, sade hon på ett seminarium på Finlandsinstitutet i Stockholm på måndagen.

Trots att de flesta nordbor aldrig stöter på korruption betyder det inte att den inte skulle förekomma i näringslivet och politiken.

Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, håller med om att mörkertalet är stort. I Sverige slutar ett tiotal åtal om mutor per år i en fällande dom. Oftast handlar det om representation, som middagar och kryssningar, och böterna mäts i några tusentals kronor.

”Något jag hör mycket är om det kan vara så att vi i Sverige silar mygg och sväljer kameler.”

Forskningsfusket vid Karolinska institutet samt Riksrevisionens rekryteringar är två aktuella exempel på svensk korruption. Helena Sundén lyfter också fram Panamaläckan, som avslöjade privatpersoners placeringar i skatteparadis.

I Finland har korruptionsfall sällan hamnat i rätten, men i år pågår två stora och historiskt betydelsefulla rättegångar. Tidigare narkotikapolischefen i Helsingfors Jari Aarnio står åtalad för att ha lett en knarkliga och bland annat smugglat in nästan ett ton hasch i Finland. Han har redan dömts för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta efter att han fått polisen köpa övervakningsutrustning av ett företag som han själv kontrollerade tillsammans med ledaren av en kriminell organisation.

I det andra fallet misstänks Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki ha fått mutor på nästan 2 miljoner kronor av ägarna till arkitektbyrån Forma Futura, som fått många uppdrag av Vanda stad.

Spara till en buffert: Jämför räntor här (extern tjänst)

Att få bukt på nordiska bolagens mutor utomlands är mycket svårt. Venla Mäntysalo refererar till finsk forskning där ungefär en tredjedel av de tillfrågade finländska företagarna sade att det behövs mutor i Ryssland. Däremot har ingen finsk mutaffär i Ryssland lett till åtal.

Det mest intressanta enligt Helena Sundén är sådana former av korruption som det pratas mycket om, men som ännu inte reglerats. Hon efterlyser regler för lobbyverksamhet, övergång från politiken till näringslivet samt donationer med politiska syften.

”Varje gång någon politiker byter jobb pratar vi om att det skulle behövas regler, men ingenting händer.”

Reglering av valfinansiering är ett område där Finland kommit längre än Sverige, efter en stor skandal som avslöjade hur politiker dolt sina finansiärer 2009.

I dag ska alla bidrag till politiker på över 1.500 euro offentliggöras i Finland. I Sverige gäller reglerna bara bidrag till partier på central nivå, medan företag, fackförbund och privatpersoner kan ge bidrag till enskilda politiker eller partier på lokal nivå och förbli anonyma.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies