Annons

Forskare ifrågasätter Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca hoppas kunna få fram ett vaccin mot covid-19 under året. Men forskare verkar inte helt övertygade.

”De tidiga resultaten ser inte särskilt lovande ut”, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet till SVT Nyheter.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Astra Zeneca AZN +0,62% Dagens utveckling s vaccinkandidat, som utvecklas i samarbete med universitetet i Oxford, har av WHO:s chefsforskare beskrivits som den ”förmodligen” ledande kandidaten i världen just nu.

Gunilla Karlsson Hedestam har granskat data från djurförsök och är skeptisk.

”Ett effektivt vaccin behöver ge ett starkt antikroppssvar, framför allt av antikroppar som neutraliserar själva viruset. Den teknik Astra Zeneca använder ger generellt inte så höga antikroppssvar”, säger hon till SVT.

Astra Zenecas vaccinkandidat testas just nu på människor och vd Pascal Soriot uppger för SVT att han är övertygad om att tekniken fungerar.

”Vi ser att vaccinet ger både antikroppssvar och aktiverar t-cellerna, vilket de resultat vi publicerar snart kommer visa.”

Astra Zenecas vaccinkandidat beräknas däremot inte ge något långt skydd mot sjukdomen. Pascal Soriot har tidigare uppgett för belgisk radio att vaccinet beräknas ge skydd i ungefär ett år. 

”Om allt går bra kommer vi att ha ett resultat från de kliniska studierna i augusti/september. Vi tillverkar parallellt. Vi kommer att vara redo att leverera från oktober om allt går bra”, sa Pascal Soriot i mitten av juni, enligt Reuters.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?