Forskare: Gruvbolagen får räkna med motstånd

Intresset för att leta mineraler i Sverige ökar och är på den högsta nivån sedan 2009.

Men konflikterna i samband med etableringar lär fortsätta, hävdar forskare som har undersökt flera uppmärksammade projekt.

Bild:@imageAuthorName
”Det är inte längre lika självklart för alla människor i Norrlands inland att tycka att en gruva eller en industri är löftet om framtiden. I grunden handlar de här konflikterna om att människor har olika uppfattning om vad en hållbar utveckling är”, säger Karin Beland Lindahl, lektor i statsvetenskap på Luleå tekniska universitet.
”Det är inte längre lika självklart för alla människor i Norrlands inland att tycka att en gruva eller en industri är löftet om framtiden. I grunden handlar de här konflikterna om att människor har olika uppfattning om vad en hållbar utveckling är”, säger Karin Beland Lindahl, lektor i statsvetenskap på Luleå tekniska universitet.Bild:TT

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?