Annons

Forskare: ”FI skräms i stället för att förklara”

Rickard Engström, doktorand vid KTH Bank och Finans, sågar Finansinspektionens idé att tvinga fram bundna bolån. Myndighetens oro för räntekänsliga hushåll är bakvänd, anser han.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Bild:TT

Finansinspektionen, FI, utreder möjligheterna att kräva bunden ränta på bolån, åtminstone till viss del av lånet. Förslaget är långt ifrån att bli verklighet, men ses som ett bland flera möjliga verktyg för minska riskerna kring svenskarnas svällande skulder.

Myndigheten hänvisar till att den stora andelen bolån till rörlig ränta, omkring 65 procent, ger räntekänsliga hushåll som direkt skulle drabbas vid plötsliga räntehöjningar. Det hotar i sin tur att strama åt konsumtion och tillväxt.

Men riskerna för ett sådant scenario är överdrivet, anser KTH-forskaren Rickard Engström.

”Om orsaken till en ränteuppgång är kopplad till inflationen så ser jag det inte som ett stort problem. Visst pressas hushållens kassaflöden, men inflationen äter samtidigt upp skulderna.”

Risken för en räntechock med betalningsproblem i massiv skala måste ställas mot vad det kostar hushållen att binda räntan, anser Rickard Engström.

”Banken beräknar redan i dag om låntagarna klarar räntor på 5 eller 6 procent när de beviljar ett lån. Där är det redan hängsle och livrem som gäller”, säger han.

”Jag tycker att man ska diskutera sannolikheten att vi kommer upp i 6 eller 7 procent boränta. Hur stor är den sannolikheten? Nu är det nästan som att FI skrämmer upp folk, istället för att förklara och informera om effekterna av olika scenarier.”

Om konjunkturen viker nedåt är rörliga svenska bolåntagare dessutom en räddningsplanka för ekonomin, argumenterar Rickard Engström.

När tillväxten och inflationen rasade och Riksbanken storsänkte räntan i samband med finanskrisen – då mildrades fallet av kraftigt sänkta månadskostnader för hushåll med rörliga bolån, påpekar han.

Rickard Engström är kritisk till FI:s nitiska fokus på finansiell stabilitet. Att driva förslag på mer bundna bolån gynnar bara bankerna, men knappast bankkunderna, anser han.

”Jag tycker att FI:s tillsyn skulle handla mer om konsumentskydd. Men de betonar själva att de fokuserar på finansiell stabilitet. De fokuserar på fel saker.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?