Annons

Forskare: Därför somnar vi när chefen pratar

En fysiklektion eller en dragning av chefen om något tråkigt, men ack så viktigt. Varför har vi så lätt att somna när vi är uttråkade — trots att vi borde hålla oss vakna?

Bild:Claudio Bresciani/TT

Orsaken, konstaterar japanska sömnforskare i Nature Communications, är att det område i hjärnan som förknippas med motivation och belöning också kan producera sömn.

Området i fråga, den så kallade accumbenskärnan, tillhör det limbiska systemet i hjärnan, ett system som ingår i hjärnans belöningssystem som bland annat ser till att vi är alerta och fokuserade om vi gör något vi är intresserade av. Men samma område har alltså en stark förmåga att också producera sömn, i frånvaro av sådana stimuli. Denna sömn är dessutom omöjlig att skilja från "vanlig" sömn.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?