ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Forskare: Dagen då kontanterna försvinner

Cash is not king.
Om fem år försvinner kontanterna.
Det visar en studie som forskare från KTH och Handelshögskolan i Köpenhamn tagit fram.

24 mars 2023. Det är datumet då samhället blir kontantfritt, enligt en studie som forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn ligger bakom, skriver ComputerSweden.

Genom att räkna på det minskande kontantanvändandet kontra handelns ökade kostnader för kontanthantering har forskarna kommit fram till en tidpunkt då det inte längre lönar sig med kontanter. Och enligt handlarna stämmer forskarna teori: Inom fem år tror hälften av de tillfrågade handlarna att vi har slutat med kontanter.

Men det är konsumenterna som driver på utvecklingen.

”97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter”, säger Niklas Arvidsson till ComputerSweden.

Redan i dag är kontanthanteringen dyr för handeln.

”Vi har kommit fram till att handlarna i snitt lägger 113 minuter per dag på det”, säger Niklas Arvidsson.

Trots det tror ingen av de tillfrågade handlarna att deras försäljning skulle öka om kontanthanteringen lades ner. Dessutom finns det fortfarande grupper i samhället som är mer beroende av kontanter än andra. Niklas Arvidsson nämner äldre pensionärer, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag.

”Där måste man hitta lösningar som hjälper dem”, säger han.

Vad talar då för att vi kommer att vara kontantfria om fem år?
”Om en stor aktör går före och slutar ta emot kontanter kan det snabbt påverka andra att följa efter. Samma sak om det tas något beslut i branschen. Samtidigt kan utvecklingen också bromsas om det uppstår osäkerhet kring korthanteringen”, säger Niklas Arvidsson.

”Det är i slutänden Riksbanken som ansvarar för kontanter och det pågår just nu en utredning. Sedan har Post- och Telestyrelsen och Länsstyrelserna tillsammans ansvar för att följa upp och utvärdera tillgången till grundläggande betaltjänster”, säger Niklas Arvidsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer