Forskare: Dagen då kontanterna försvinner

Cash is not king.
Om fem år försvinner kontanterna.
Det visar en studie som forskare från KTH och Handelshögskolan i Köpenhamn tagit fram.

24 mars 2023. Det är datumet då samhället blir kontantfritt, enligt en studie som forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn ligger bakom, skriver ComputerSweden.

Genom att räkna på det minskande kontantanvändandet kontra handelns ökade kostnader för kontanthantering har forskarna kommit fram till en tidpunkt då det inte längre lönar sig med kontanter. Och enligt handlarna stämmer forskarna teori: Inom fem år tror hälften av de tillfrågade handlarna att vi har slutat med kontanter.

Men det är konsumenterna som driver på utvecklingen.

”97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter”, säger Niklas Arvidsson till ComputerSweden.

Redan i dag är kontanthanteringen dyr för handeln.

”Vi har kommit fram till att handlarna i snitt lägger 113 minuter per dag på det”, säger Niklas Arvidsson.

Trots det tror ingen av de tillfrågade handlarna att deras försäljning skulle öka om kontanthanteringen lades ner. Dessutom finns det fortfarande grupper i samhället som är mer beroende av kontanter än andra. Niklas Arvidsson nämner äldre pensionärer, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag.

”Där måste man hitta lösningar som hjälper dem”, säger han.

Vad talar då för att vi kommer att vara kontantfria om fem år?
”Om en stor aktör går före och slutar ta emot kontanter kan det snabbt påverka andra att följa efter. Samma sak om det tas något beslut i branschen. Samtidigt kan utvecklingen också bromsas om det uppstår osäkerhet kring korthanteringen”, säger Niklas Arvidsson.

”Det är i slutänden Riksbanken som ansvarar för kontanter och det pågår just nu en utredning. Sedan har Post- och Telestyrelsen och Länsstyrelserna tillsammans ansvar för att följa upp och utvärdera tillgången till grundläggande betaltjänster”, säger Niklas Arvidsson


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?