Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Forskare: Bojkotta varumärken räcker inte

Miljöpåverkan, vanvård av djur och orättvis behandling av anställda leder ofta till uppmaningar om att bojkotta företag som ertappats med handen i syltburken. Men enligt konsumtionsforskaren Sofia Ulver ger konsumenters svartlistning av globala varumärken sällan önskad effekt.

Enligt konsumtionsforskaren Sofia Ulver ger konsumenters svartlistning av globala varumärken sällan önskad effekt.
Enligt konsumtionsforskaren Sofia Ulver ger konsumenters svartlistning av globala varumärken sällan önskad effekt.Foto:Johan Persson; TT

Det är lättare än någonsin att dela med sig av sina åsikter och sprida budskap i påtryckningssyfte. Till exempel ger googlingar på ordet bojkotta - parat med något av företagen Findus, McDonald's eller livsmedelskedjan Lidl - sökträffar med uppmaningar om köpstopp. Ett annat färskt exempel där konsumenter manas till eftertanke är Foodora som hamnat under lupp efter HD och Sydsvenskans granskning av matleverantören. 

I Europa är det också just verksamheter inom livsmedelssektorn som ofta är föremål för varumärkesbojkotter. Det visar en rapport från marknadsundersökningsföretaget Yougov som tagit tempen på orsaker som påverkar europeiska konsumenters förtroende för varumärken.

”De senaste tio åren har den politiska konsumtionen ökat markant, både i Sverige och övriga välfärdsstater. Det handlar inte bara om att konsumenter bojkottar produkter utan även ”buykottar”, det vill säga köper varor som står för något man gillar och som anses göra världen lite bättre”, säger Sofia Ulver, konsumentforskare och docent i företagsekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Konsumenternas reaktioner varierar från recensioner på nätet, diskussioner på sociala medier till direkt bojkott eller buykott av ett specifikt varumärke.

För bäst genomslagskraft bland gräsrötterna bör varumärken i blickfånget också vara en sinnebild för goda eller onda gärningar. Ju mer ärendet i fråga är målad i svart eller vitt desto lättare tar gemene man till sig berättelsen.

”En annan viktig aspekt i sammanhanget är tajming”, säger Sofia Ulver med passning till dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens skildring av Blackstone som ett råbarkat riskkapitalbolag på en kapitalistisk bostadsmarknad, vilken följdes av beskedet om den multinationella aktörens investering i havredrycksproducenten Oatly:

”Blackstone har alla dramaturgiska ingredienser med symboler som ökade klassklyftor, exploatering och miljöförstörelse. Och den växande delen av ”hipster-världen” som har en politisk och etisk agenda kommer att vända ryggen åt Oatly. Men det betyder inte så mycket för Oatly, för i andra delar av världen, bland mindre radikala konsumentsegment bryr man sig inte om de här diskussionerna”, säger hon.

Resonemanget med tydligt goda eller onda stämplar menar Sofia Ulver också förklarar varför Kinas ägande i Oatly inte har skavt lika mycket bland vanligtvis medvetna konsumenter. För cirka fyra år sedan, när det statligt kontrollerade China resources köpte in sig i havredrycksbolaget, uppfattades inte Kina som särskilt hotfullt i alla kretsar. På sistone har dock landets regim oftare beskrivits som något av en orm i gräset.

”Statskapitalism har setts som ett tillvägagångssätt för att närma sig västerländska konsumenter som har varit välvilliga till detta. Det var först för ett par år sedan som det europeiska motståndet mot auktoritära Kina ökade drastiskt och man började inse att närmandet mest handlar om att befästa Kinas auktoritära metoder och göra landet ännu starkare”, säger Sofia Ulver.

Å andra sidan har det globala systemet aldrig varit så sammanflätat som i dag. Det är svårt att konsumera något som inte har med exempelvis Kina att göra, och att få grepp om komplexa ägarstrukturer och svårtolkade agendor.

”Det är lättare för konsumenter att förstå bilder på exploatering av människor och miljö, där bolag som lovar en sak på hemmaplan beter sig annorlunda på andra sidan jorden. Men nu är intransparensen kring ägandet i storbolag nästa dolda territorium att ockupera för bojkottare”, säger Sofia Ulver.

Hon värjer sig dock mot att bojkotter skulle vara ett effektivt verktyg för att nå strukturella samhällsförändringar. I en global värld anser Sofia Ulver att varumärken endast står för symbolvärdet i kampen för eller emot vissa politiska världar.

”Vi ska aldrig tro att vi gör någon skillnad på riktigt genom att bojkotta varumärken. Det är ren och skär illusion och ett sätt för marknaden att engagera konsumenterna ännu mer. Vad denna bojkottningskultur egentligen gör på marknaden är att depolitisera människor som på så vis inbillas att de tar politisk ställning”, säger Sofia Ulver som tycker att energin istället bör riktas mot beslutsfattare som utformar spelreglerna på marknaden:

”Att gå ut på gatan och öppet demonstrera för ökad frihet, en grönare värld eller något nytt ekonomiskt system - och i de sammanhangen vända sig till politiken - det är samhällspåverkan på riktigt.”

Samtidigt menar Sofia Ulver att den uppmärksamhet som uppstår i samband med bojkotter av ett specifikt varumärke trots allt kan ge guidning åt andra företag.

”Det vore en game changer om väldigt många multinationella bolag och fonder plötsligt börjar bete sig som att vi lever i en cirkulär värld och inser att de måste vara mer återhållsamma, vilket de inledningsvis skulle förlora pengar på. Men som sagt, det kommer ju aldrig att hända om inte de reala marknadsförutsättningarna ändras.”

Innehåll från PolestarAnnons

Nya Polestar 2: Uppgraderingen som ger snabbare laddning och längre räckvidd

Bilmodellen är den samma – och namnet lika så.

Men när Polestar 2 nu uppgraderas handlar det om så mycket mer än bara ett visuellt lyft.

Nya motorer och batterier som ger längre räckvidd, snabbare laddning, och mer effekt. Dessutom nu med bakhjulsdrift.

– Det höjer körupplevelsen till en helt ny nivå, säger Joakim Rydholm, chef för chassiutveckling på Polestar.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Det svenska bilmärkets första modell presenterades i oktober 2017 och fick namnet Polestar 1. Bilen, som byggdes på Volvos SPA-plattform var en framhjulsdriven laddhybrid med 600 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 Nm. Karossen var i kolfiber och fjädringssystemet var utvecklat tillsammans med Öhlins Racing.

När vi nu skriver 2023 har bil nummer två redan funnits på marknaden i ett par år – men den får nu ett ansenligt och rejält lyft.

– Vanligtvis i bilbranschen brukar en uppdatering bestå av mindre visuella förändringar som ofta förstör intentionen hos bilens ursprungliga design. Med det nya modellåret av Polestar 2 har vi istället arbetat under ytan och uppgraderat viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Det här är den bästa Polestar 2 hittills och med den uppdaterade fronten med nya SmartZone är det också den snyggaste, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath.

Snabbare laddning

De största uppgraderingarna av Polestar har alltså skett under skalet då modellen har fått både nya motorer, växelriktare och kraftfullare batterier  som ger bättre effektivitet, högre kapacitet och snabbare laddningstider.

Fyra olika drivlinor finns att välja mellan. Long range-versionerna får 82 kWh-batterier, och i Standard range-versionen är kapaciteten 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning med upp till 205 kW kan det stora batteriet i Long range-versionerna snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter och batteriet i Singel motor-versionen klarar en laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas  från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Ännu mer responsiv

Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), som ger en klar förbättring av bilens prestanda.

Versionen Long range Single motor accelererar nu 0-100 km/h på 6,2 sekunder, vilket är 1,2 sekunder snabbare än tidigare.

– Körupplevelsen hos Polestar 2 har nått en ny nivå. Det är tack vare att vi har bytt från fram- till bakhjulsdrift hos Single motor-versionerna och kalibrerat om vridmomentsfördelningen i Dual motor-versionerna för en mer bakhjulsdriven känsla, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Hos Dual motor-versionerna är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Effekten på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm) gör att bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer man versionen med Performance-paket ökar effekten till 476 hk och 0-100 km/h går då på 4,2 sekunder. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

Längre räckvidd

Uppgraderingen av batterier och motorer har ökat räckvidden hos Polestar 2. Versionen med dubbla motorer kan nu ta dig 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med hela 105 km.

Även räckvidden hos Standard range Single motor-versionen har förbättrats och är nu upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är motsvarande siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

– Polestar 2 är en spänstig bil, den behåller sin kompakta karaktär och känsla av fullständig kontroll, samtidigt som den blir mer mogen med adderad komfort, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Aktiva säkerhetsfunktioner

Nytt är även SmartZone som finns i fronten med samma teknik som tidigare aviserats hos  Polestar 3. SmartZone är alltså namnet på det område där alla ”smarta” funktioner är samlade, det vill säga viktiga aktiva säkerhetsfunktioner som de sensorer och kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Minskat koldioxidavtryck

Polestar har också  lyckats få ner koldioxidavtrycket hos Polestar 2 med 1,1 ton hos det stora batteriet från 7,0 ton till 5,9 ton per bil, mycket tack vare förbättrad cellkemi i batteriet.

Inför uppgraderingen av bilen har även standardutrustningen setts över och från och med nu är ”Driver Awareness”, ”BLIS med styrassistans”, ”Cross Traffic Alert med bromsassistans”, ”Rear Collision Warning and Mitigation” tillsammans med 360-kamera och automatiskt avbländande backspeglar standard. Lägg därtill också trådlös telefonladdning, som nu är standard på alla versioner.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning på polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera