1515
Annons

Försiktigt uppåt på Europas börser

Utsikterna kring en global recession fortsätter att göra marknaderna nervösa, men Europas börser pekar försiktigt uppåt.

Foto:Lefteris Pitarakis

Londons FTSE100-index pendlar kring nollan efter öppningen på torsdagen. Bland vinnarna noteras Ocado, som utvecklar robotlagerlösningar för dagligvaruhandeln och bland annat har avtal med Ica, upp drygt 3 procent. Även lyxjätten Burberry letar sin in bland vinnarna med ett lyft på nära 2 procent.

I Frankfurt stiger DAX-indexet 0,3 procent. Tidigare Kinnevikägda Zalando handlas upp omkring 3 procent samtidigt som sportmodejättarna Puma och Adidas stiger cirka 1,5 procent vardera.

I Paris stiger CAC 40 0,3 procent. Flygplanstillverkaren Airbus stiger 1,6 procent och lyxjättarna kring och Hermes handlas upp omkring 1,4 procent vardera. På förlorarsidan återfinns spritjätten Pernod Ricard med en nedgång på 1 procent.

Vissa börser, däribland Stockholm, är stängda på grund av Kristi himmelfärdshelgen.


Academedia: Vi ska fortsätta att dela ut

VISBY. Den börsnoterade utbildningsjätten Academedia, som delat ut närmare en halv miljard till sina ägare de senaste tre åren, ska fortsätta att dela ut kapital. 

Det säger vd Marcus Strömberg i Di:s Börsmorgon från ett Almedalen där politikerna tävlat i att kräva stopp för vinstuttag för skolföretag. 

Academedias vd Marcus Strömberg
Academedias vd Marcus StrömbergFoto:Jack Mikrut

Vinster hör inte hemma i skolan sa statsminister Magdalena Andersson (S) i Almedalen. Förbud mot vinstuttag, stopp för nya religiösa friskolor och nationellt skolval var tre av de åtgärder hon lanserade. Vänsterpartiet krävde i sin tur en färdig plan för att stoppa vinstdrivande skolor för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. 

”Det är ord och inga visor. Den här valrörelsen tar regeringen verkligen i från tårna”, säger Academedias vd Marcus Strömberg i Börsmorgon. 

Han är irriterad av det politiska spelet, men säger sig samtidigt vara luttrad efter att ha styrt Academedia genom fyra valrörelser.

Det är inte verkligheten som är ett problem, utan den bild som målas upp i politiska syften, enligt Marcus Strömberg. 

”Ägarna har satt in mer än dubbelt så mycket pengar som man har delat ut. Det är det företagande handlar om. Vi avser att fortsätta att ge återbäring och ränta till våra aktieägare, för de har satsat och tagit ansvar för Academedias utveckling”, säger han. 

De senaste tre helåren har Academedia delat ut alltmer pengar, för 2021 blev det 185 Mkr. Om den trenden fortsätter vill han inte säga.  

”Det får vi se, vad som står i rapporten. Men rent principiellt tror jag att styrelsen som beslutar om de här frågorna avser att fortsätta att ge återbäring och ränta till ägarna”, säger han. 

Hur skulle ni resonera om det blir ett stopp för vinstuttag?
”Det är omöjligt att svara på den frågan, det finns olika varianter på utspel. Vi sätter våra elever först, så får vi förhålla oss till vad politiken fattar för beslut. Men jag är övertygad om att man inte kommer att förbjuda den här typen av verksamhet, den är för stor, för bra och för viktig”, säger Marcus Strömberg. 

Omsorgsföretaget Humana, vars vd Johanna Rastad också gästade Börsmorgon, har valt att inte dela ut. 

”Det är en enkel förklaring, vi har faktiskt inte haft möjligheterna”, säger hon och tillägger att rörelsemarginalen ligger runt 6 procent. 

”Jag har inte problem med att dela ut om det finns utrymme, men vi har bra möjligheter att investera det kapital vi genererar för att skapa ytterligare tillväxt”, säger hon.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?