Annons

Försämrat resultat för Medfield

Medfield hade en omsättning på 1,6 miljoner kronor (1,9) och ett resultat före skatt om -2,1 miljoner kronor (-1,9).

Resultat per aktie blev -0,07 miljoner kronor (-0,08) och kassaflödet från löpande verksamhet och investeringsverksamheten uppgick till -6,4 miljoner kronor (-3,9).


Innehåll från Premium Svensk LaxAnnons

Störst i Sverige på hållbar lax

Premium Svensk Lax lever upp till den svenska konsumentens höga krav på hållbar och hälsosam mat.
Premium Svensk Lax lever upp till den svenska konsumentens höga krav på hållbar och hälsosam mat.

Sverige har fått sin första landbaserade laxodling. Bakom projektet står Premium Svensk Lax och affärsidén är att erbjuda den svenska marknaden hållbar, färsk, hälsosam och framför allt lokalproducerad lax.

Den landbaserade laxodlingen kommer ha sitt fäste i Säffle och den totala produktionskapaciteten kommer uppgå till 10 000 ton hel fisk per år. Detta är det största industriprojektet någonsin inom svensk foodtech.

– Konsumtionen av lax i Sverige är hög och vi vill ge den svenska konsumenten ett alternativ som är mer miljövänligt, fräschare och lokalt producerat, säger Sanja Miljevic, grundare och vd för Premium Svensk Lax.

I den dagliga verksamheten finns många åtgärder för att minska klimatavtrycket så mycket som möjligt och där man genom nära samarbeten siktar mot att uppnå en cirkulär ekonomi. Premium Svensk Lax använder 10 gånger mindre vatten än traditionellt vid landbaserad RAS-laxodling, utnyttjar allt fiskslamsavfall till produktion av biogas och märkt biogödsel samt använder dessutom alla färska styckningsdelar och biprodukter av lax till husdjursfoder.

– Det har aldrig funnits på kartan att kompromissa med miljön och hållbar produktion. Detta har varit en otroligt viktig punkt för oss från projektets början, säger Sanja.

En hälsosam och mer hållbar lax

Den landbaserade odlingen har många fördelar, både för klimatet och för konsumenternas hälsa. Sanja vill att man ska kunna äta lax så ofta man vill utan att vara rädd för miljögifter och ohållbar matproduktion.

– Den svenska konsumenten är mycket informerad och förstår skillnaden mellan landbaserad och havsbaserad lax. Det vi först och främst fokuserar på i våra anläggningar är fiskens välbefinnande och gynnsamma förhållanden.

I Premium Svensk Lax anläggningar simmar laxen ostörd i rent vatten, i optimal motström för träning och den får bara dioxinfritt näringsrikt laxfoder. Laxäggen kläcks i ett kläckeri på plats och växer i tankar med vatten helt fritt från skadliga kemikalier, mikroplaster och parasiter. Ingen antibiotika används heller i processen. Resultatet är en friskare lax med sashimikvalitet, mindre fett och helt fri från gifter. Den får dessutom en längre hållbarhet i butiken, vilket minskar matsvinnet, och eftersom den odlas, fileas, bearbetas och förpackas vid samma anläggning slipper man långa transporter i processen. 

Goda expansionsmöjligheter

Till en början kommer laxodlingen i Säffle att stå för cirka 20 procent av den svenska totala konsumtionen av lax men ambitionen är att etablera flera liknande anläggningar både i Sverige och utomlands.

Premium Svensk Lax betonar att det finns en stor skillnad mellan traditionell landbaserad odling och inlandsbaserad odling.

– Med vår inlandsbaserade teknik kan vi placera oss var som helst utan att vara beroende av speciella förhållanden, som att till exempel vara nära kusten. Detta gör oss mycket flexibla i var vi kan etablera oss och bidrar till våra expansionsmöjligheter, avslutar Sanja.

Fakta

Premium Svensk Lax grundades 2018 och är det första svenska företaget som har fått ett miljötillstånd för landbaserat laxodling. Planen är att börsnoteras i Sverige som det första företaget i denna sektor. Anläggningen, inklusive bearbetning, har en investeringskostnad på knappt 2 miljarder SEK. Grundare och vd är Sanja Miljevic och styrelseordförande är Per Lindberg.

Läs mer på www.svensklax.com/ 

Mer från Premium Svensk Lax

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Premium Svensk Lax och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?