ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Försäljningsrekord för pollenmedicin

Apoteken säljer alltmer allergiprodukter – jämfört med förra året har försäljningen ökat med närmare 60 procent.

"Det är rekordstor efterfrågan i år", säger Magnus Frisk på Apotekets presstjänst.  

Pollenhalterna har under våren varit höga, det var flera år sedan sist vi såg en sådan kraftig björkblomning. Dessutom har ovanligt mycket ekpollen florerat, visar Pollenrapporten. Nu har pollensäsongen passerat sin kulmen och de som dragit det längsta stråt är läkemedelsbolagen och apoteken, som visar en rekordförsäljning av allergiprodukter. 

"Apotek Hjärtat har under våren sålt cirka 20 procent fler förpackningar pollenmedicin än under motsvarande period förra året", säger Therése Lidhamn, kategorichef för allergi på Apotek Hjärtat.

På Apoteket har utöver allergiprodukter också solskydd sett en drastiskt ökad försäljning. Jämfört med i fjol har Apoteket sålt uppåt 80 procent fler solskyddsprodukter, och 60 procent fler förpackningar allergimedicin. Vissa veckor har försäljningen varit tredubblad jämfört med i fjol.

"Vi har sett en väldigt stor ökning, och allergiprodukter är ju kopplat till pollen såhär års", säger Magnus Frisk.

På Kronans Apotek har allergiläkemedel stått för omkring 20 procent av den totala omsättningen receptfria läkemedel i vår. 

"Det är en säsongsbunden produkt, men den här våren har vi snittat en försäljning på 40.000 förpackningar i veckan", säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Pressar det priserna?
"Det rör sig om en marginell prispress eftersom det är en hårt konkurrensutsatt marknad. Andra tillverkare tillhandahåller läkemedlen till ett lägre pris", säger Andreas Rosenlund.

Fästingarna blir också fler när våren kommer tidigt. Efterfrågan på vaccination hos apoteken har ökat, och då alldeles särskilt vaccination mot TBE. Antalet apotek som erbjuder vaccination ska nu ytterligare utökas för att möta marknaden.

"Vi satsar på det. Vi finns lättillgängliga på många orter, så det har blivit väldigt uppskattat", säger Magnus Frisk.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies