1515

Försäljningen av bostadsrätter rasar – priserna ligger stilla

Bostadspriserna var i princip oförändrade i mars. Men coronaviruset börjar ändå sätta spår på bostadsmarknaden. 

Under de två sista veckorna i mars såldes det 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. 

”Vi har en pågående sättning vad gäller konjunkturen, och den brukar avspeglas på bostadsmarknaden på ett eller annat sätt”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Totalt sett ligger bostadspriserna i stort sett still under mars, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det är i antalet försäljningar som det nya coronaviruset sätter spår – och effekten blir påtaglig först under de två sista veckorna i mars. Då såldes 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. 

Den totala nedgången i antalet sålda bostäder i mars stannade på 1 procent, eftersom månaden inleddes med en högre försäljningsvolym än vanligt.

”Det fortsatte öka även under de första två veckorna i mars. Corona började dominera nyhetsflödet någon vecka in på mars, och det är därför det inte syns så mycket mer än på antalet sålda bostäder såhär långt”, säger Per-Arne Sandegren.

Även jämfört med förra året vid den här tiden märks en skillnad i utvecklingen. Då fortsatte priserna uppåt, nu har det mattats av, berättar Per-Arne Sandegren. Han konstaterar att det är svårt att sia om framtiden, men att bostadsmarknaden tenderar att följa konjunkturen.

”Vi har en pågående sättning vad gäller konjunkturen, och den brukar avspeglas på bostadsmarknaden på ett eller annat sätt. På börsen händer saker mycket snabbare, men i förlängningen är det självklart att bostadsmarknaden kommer att påverkas.”

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, konstaterar att coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Han ser det som sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar.

”De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet”, säger han.

Per-Arne Sandegren är inne på samma spår och säger att de som blivit permitterade eller sitter hemma skjuter upp beslutet om de planerat för att flytta. Det leder till en mer långsam marknad, som redan nu manifesteras av nedgången i antal sålda bostadsrätter.

”Den återspeglas inte alls på samma sätt för villor ännu. Det är också ganska traditionellt när bostadsmarknaden rör sig åt endera hållet, att villor rör sig med lite större eftersläpning.”

 


Innehåll från Cloudist SolutionsAnnons

Öka er affär med klimatpositiva molntjänster

Robert Brink och Jasenko Masic.
Robert Brink och Jasenko Masic.

Att ha sina data och IT-lösningar i molnet börjar bli en självklarhet för allt fler företag och som följd ökar antalet leverantörer som erbjuder molntjänster. Det är en spännande utveckling med enorm potential, men i många fall tvingas IT-leverantörer att lägga omfattande resurser, tid och ansträngning på att bygga och förvalta serverhallar och sköta sin hårdvaruinfrastruktur. 

Jasenko Masic, ansvarig för affärsområdet Cloudist Solutions inom svenskägda koncernen EcoDataCenter, menar att fokus istället borde ligga på det som är IT-företagens kärnverksamhet – att lotsa sina kunder genom IT-djungeln och hjälpa dem att införa de mest effektiva IT-lösningarna för deras behov.

–  Molntjänster växer i alla avseenden, men istället för att ta till sig de nya moderna möjligheter som detta ger, fastnar många IT-leverantörer i att lägga tid på att hantera sin egen infrastruktur istället för att fokusera på att utveckla sina kunder.

Unik tjänsteplattform

Cloudist definierar sig som en molndistributör snarare än en molnleverantör, och med god anledning; det innovativa företaget har utvecklat en unik tjänsteplattform, vars funktionalitet och gränssnitt kan skräddarsys. Denna plattform tillhandahålls sedan utan kostnad eller åtagande till Cloudists partners, som i sin tur kan branda, nyttja och återförsälja lösningar och tjänster vidare till slutkunderna. 

– Genom vår samverkan med EcoDataCenter är vi dessutom den enda molndistributören som kan erbjuda klimatpositiva datacentertjänster. Detta är något vi är mycket stolta över och nyligen fick vi bekräftelse på vårt arbete genom att vara en av de första som certifierades som VMware Zero Carbon Committed. Detta är värdefullt även för våra kunder, som i sin tur kan hjälpa sina slutkunder att nå sina klimatmål och därmed öka sin affär, berättar Robert Brink, Cloud Architect med ansvar för Cloudists infrastrukturtjänster.

Full redundans och automation

Medan Cloudists miljömedvetenhet länge har varit en röd tråd inom verksamheten, har miljöframgångarna delvis kommit som en naturlig följd av företagets övriga val. Mycket arbete har lagts på driftsäkerhet och att utveckla en stabil plattform, hela vägen från företagets svenska datacenter till leveransen till kund. Detta riktade arbete har också resulterat i att Cloudist enbart erbjuder lösningar som är byggda med full redundans; därmed är det alltså helt upp till kunden vilka tjänster och funktioner som adderas. 

– Detta innebär att vi erbjuder en helt transparent och förutsägbar pay-as-you-go-modell. Här skiljer vi oss från de flesta andra, där priset ofta fluktuerar beroende på kostnaderna för kommunikation till och från tjänsterna. Att anlita oss är därmed nästintill riskfritt – man binder nämligen inte upp sig till något. Eftersom vår tjänsteplattform bygger på 100 procents självbetjäning genom full automation, kan man dessutom själv sköta tjänsterna och exempelvis skala upp eller ner vid behov. Det gör Cloudist till det självklara valet för IT-bolag som tänker långsiktigt och hållbart, avslutar Jasenko och Robert.

Kontakta Cloudist för mer information 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cloudist Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?