Annons

Försäljningen av bostadsrätter rasar – priserna ligger stilla

Bostadspriserna var i princip oförändrade i mars. Men coronaviruset börjar ändå sätta spår på bostadsmarknaden. 

Under de två sista veckorna i mars såldes det 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. 

”Vi har en pågående sättning vad gäller konjunkturen, och den brukar avspeglas på bostadsmarknaden på ett eller annat sätt”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Totalt sett ligger bostadspriserna i stort sett still under mars, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det är i antalet försäljningar som det nya coronaviruset sätter spår – och effekten blir påtaglig först under de två sista veckorna i mars. Då såldes 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. 

Den totala nedgången i antalet sålda bostäder i mars stannade på 1 procent, eftersom månaden inleddes med en högre försäljningsvolym än vanligt.

”Det fortsatte öka även under de första två veckorna i mars. Corona började dominera nyhetsflödet någon vecka in på mars, och det är därför det inte syns så mycket mer än på antalet sålda bostäder såhär långt”, säger Per-Arne Sandegren.

Även jämfört med förra året vid den här tiden märks en skillnad i utvecklingen. Då fortsatte priserna uppåt, nu har det mattats av, berättar Per-Arne Sandegren. Han konstaterar att det är svårt att sia om framtiden, men att bostadsmarknaden tenderar att följa konjunkturen.

”Vi har en pågående sättning vad gäller konjunkturen, och den brukar avspeglas på bostadsmarknaden på ett eller annat sätt. På börsen händer saker mycket snabbare, men i förlängningen är det självklart att bostadsmarknaden kommer att påverkas.”

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, konstaterar att coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Han ser det som sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar.

”De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet”, säger han.

Per-Arne Sandegren är inne på samma spår och säger att de som blivit permitterade eller sitter hemma skjuter upp beslutet om de planerat för att flytta. Det leder till en mer långsam marknad, som redan nu manifesteras av nedgången i antal sålda bostadsrätter.

”Den återspeglas inte alls på samma sätt för villor ännu. Det är också ganska traditionellt när bostadsmarknaden rör sig åt endera hållet, att villor rör sig med lite större eftersläpning.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?