1515
Annons

Försäljningen av bostadsrätter rasar – priserna ligger stilla

Bostadspriserna var i princip oförändrade i mars. Men coronaviruset börjar ändå sätta spår på bostadsmarknaden. 

Under de två sista veckorna i mars såldes det 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. 

”Vi har en pågående sättning vad gäller konjunkturen, och den brukar avspeglas på bostadsmarknaden på ett eller annat sätt”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Totalt sett ligger bostadspriserna i stort sett still under mars, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det är i antalet försäljningar som det nya coronaviruset sätter spår – och effekten blir påtaglig först under de två sista veckorna i mars. Då såldes 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. 

Den totala nedgången i antalet sålda bostäder i mars stannade på 1 procent, eftersom månaden inleddes med en högre försäljningsvolym än vanligt.

”Det fortsatte öka även under de första två veckorna i mars. Corona började dominera nyhetsflödet någon vecka in på mars, och det är därför det inte syns så mycket mer än på antalet sålda bostäder såhär långt”, säger Per-Arne Sandegren.

Även jämfört med förra året vid den här tiden märks en skillnad i utvecklingen. Då fortsatte priserna uppåt, nu har det mattats av, berättar Per-Arne Sandegren. Han konstaterar att det är svårt att sia om framtiden, men att bostadsmarknaden tenderar att följa konjunkturen.

”Vi har en pågående sättning vad gäller konjunkturen, och den brukar avspeglas på bostadsmarknaden på ett eller annat sätt. På börsen händer saker mycket snabbare, men i förlängningen är det självklart att bostadsmarknaden kommer att påverkas.”

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, konstaterar att coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Han ser det som sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar.

”De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet”, säger han.

Per-Arne Sandegren är inne på samma spår och säger att de som blivit permitterade eller sitter hemma skjuter upp beslutet om de planerat för att flytta. Det leder till en mer långsam marknad, som redan nu manifesteras av nedgången i antal sålda bostadsrätter.

”Den återspeglas inte alls på samma sätt för villor ännu. Det är också ganska traditionellt när bostadsmarknaden rör sig åt endera hållet, att villor rör sig med lite större eftersläpning.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Årets nobelpris i litteratur till franska Annie Ernaux

Nobelpriset i litteratur tilldelas i år franska Annie Ernaux, meddelar Svenska Akademin på torsdagen.

Foto:Gorm Kallestad

Annie Ernaux publicerade sin första bok, självbiografin Cleaned out 1974, och har utkommit med flera verk på svenska, skriver SVT.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera