Försäljning av elcyklar fördubblas igen

Försäljningen av elcyklar i Norge fördubblas - igen. För femte året i rad förutspås dubblade siffror när året är slut.

"I fjol såldes cirka 40 000. I år kan vi få en försäljning på 80 000", säger Trond Evald Hansen, chef på branschorganisationen Norsk Sportsbransjeforening, till Dagsavisen.

För fem år sedan köpte cirka 2.000 norrmän cyklar med elassistans. Uppgången har alltså varit kring 100 procent varje år sedan dess.

Boomen kommer parallellt med att Norge blivit världsledande i att köpa elbilar. Men med cirka 30.000 nyregistrerade nollutsläppsbilar under 2016 innebär det att elcykeltrenden rent numerärt är ännu starkare än motsvarande på bilsidan.

Hur många av dessa som ersätter fossildrivna fordon är osäkert. Men forskare beräknar enligt Dagsavisen att elcyklingen nu blivit så stor att den får positiva effekter på Norges klimatrelaterade utsläpp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?