1515
Annons

Försäkringskassan tar över etableringsersättningen

Ansvaret för etableringsersättning för nyanlända flyttas från Arbetsförmedlingen till Försäkringskassan från 2018. Förändringen ska enligt regeringen minska onödig administration och öka effektiviteten inom etableringsuppdraget, enligt ett pressmeddelande.

Etableringsersättning får personer som efter uppehållstillstånd deltar i en etableringsplan från Arbetsförmedlingen. Det är i dag Arbetsförmedlingen som beslutar om rätt till etableringsersättning, medan Försäkringskassan beslutar om rätt till etableringstillägg och bostadsersättning. Men det är Försäkringskassan som betalar ut alla tre ersättningar.

"Det är bättre och mer effektivt om det är en myndighet som håller ihop utbetalningar och bedömningar" skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i pressmeddelandet.


Johansson skeptisk danskt förslag om asylhantering utom EU

Det dröjer än innan EU:s nya inrikeskommissionär Ylva Johansson lägger fram sina förslag till framtida asyl- och migrationspolitik. Men de lär knappast omfatta Danmarks förslag på att sköta all asylbehandling från mottagningscentraler utanför Europa.

Foto:Roger Turesson, Roger Turesson

”Jag ser det inte som en realistisk idé”, säger Johansson på besök i Köpenhamn på måndagen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Några detaljer om vad hon planerar att föreslå ger hon dock inte.

”Min plan är att vara pragmatisk och lyssna till medlemsländerna. Vi måste hitta en kompromiss som kan accepteras av alla”, säger Johansson, som väntas presentera sina förslag under våren.

Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye ger samtidigt inte upp sina förhoppningar.

”Vi är inte eniga med alla som vi talar med, men jag är mer enig med folk nu än för två–tre år sedan”, säger Tesfaye enligt Ritzau.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?