1515

Försäkringskassan: Socialförsäkringsnotan väntas öka med 30 miljarder

Regeringen har under våren infört en rad stödåtgärder i coronapandemins spår. I en prognos släpper Försäkringskassan nu den beräknade notan för socialförsäkringen – som ser ut att öka med 30 miljarder kronor.

Foto:Johan Nilsson/TT

Enligt Försäkringskassan väntar statens utgifter för socialförsäkringen stiga till 248 miljarder kronor i år, jämfört med 218 miljarder i fjol.

Den årliga prognosen är, som nästan allt annat, hårt präglad av coronapandemin. Försäkringskassans utgifter har visserligen ökat i flera år, men slopat karensavdrag, nya regler kring sjuklöner och förebyggande sjukpenning till riskgrupper är några av de åtgärder som inneburit att socialförsäkringens kostnader har stigit kraftigt under 2020.

Insatser som också inneburit att antalet ansökningar om exempelvis sjukpenning och tillfällig föräldrapenning har skjutit i höjden.

”Vi har haft ett ökat söktryck på grund av coronapandemin. Och det är inte alls säkert att alla har haft just covid-19 utan det beror på striktare regler på arbetsplatser och förskolor om att man ska stanna hemma vid misstänkta symtom”, säger Försäkringskassans prognoschef Renée Blomberg.

En stor del av de ökade kostnaderna står de nya reglerna kring sjuklöner för. Där spås utgifterna stiga med 18 miljarder kronor under året. De slopade karensavdraget väntas kosta 2,4 miljarder kronor extra medan notan för den förebyggande sjukpenningen till riskgrupper ser i sin tur ut att landa på 5,3 miljarder.

”Vi ser att siffrorna i de här regeländringarna är de som haft störst påverkan. Det har också varit väldigt utmanande för våra handläggare, som har behövt göra stora insatser för att handlägga alla ansökningar”, säger Blomberg.

På plussidan ser utgifterna för det statliga tandvårdsstödet ut att bli billigare än tidigare då antalet tandvårdsbesök minskade med nästan 45 procent mellan mars och juni jämfört med motsvarande period förra året.

I prognosen har Försäkringskassan även försökt uppskatta socialförsäkringens utgifter för 2021 (219 miljarder), 2022 (219 miljarder) och 2023 (220 miljarder). Och redan 2021 räknar man med att kostnaderna är tillbaka på liknande nivåer som innan pandemin. Samtidigt medger Renée Blomberg att de prognoserna är betydligt mer osäkra.

”Ja, där finns en större osäkerhet. Vi har räknat med att de tillfälliga regeländringarna upphör när regeringen sagt att de ska göra det. Vi har inte räknat med någon återkommande påverkan av coronapandemin för det är inte vårt expertisområde. Men kommer fler regeländringar påverkar det också utgifterna”, säger hon.


Innehåll från Genarps LådfabrikAnnons

Tips: Så väljer du rätt emballage – och bidrar till ökad hållbarhet

Emballage utgör en förutsättning för försäljning och leverans för ett företag.

Med rätt emballage kan företaget bidra till ökad hållbarhet och större miljöhänsyn.

– Genom att välja pallar, pallkragar och lock av trä från svensk skog för sitt emballage kan man vara säker på att man gjort ett bra miljöval, säger Johan Wester, VD på Genarps Lådfabrik.

Företag som producerar varor behöver olika typer av emballage vid leverans av färdig produkt, men också pallar och pallkragar för förvaring av material under produktionstiden.

Att välja emballage och pallmaterial av trä har en stor fördel ur hållbarhets- och miljösynpunkt jämfört med om det tillverkas i plast eller metall.

– Svensk skogsnäring är väldigt hållbar. För varje träd som avverkas planteras minst två nya vilket gör att volymen skog fortsätter att öka. Växande träd binder koldioxid vilket är bra för vår miljö, säger Johan Wester och tillägger:

– Trä en förnybart material och en del av en naturlig kretscykel. Dessutom går det åt mindre energi att tillverka en träpall än en plastpall.

Genarps Lådfabrik tar tillbaka gamla pallar

Genarps Lådfabrik tillverkar olika typer av emballage och lastpallar av svenskt trä. Men förutom att sälja till kund har de också ett producentansvar. Det betyder att de har en skyldighet att ta emot pallar som är trasiga eller som ska kasseras, något som de också kan betala för.

– Vi kan komma ut till arbetsplatsen och kvalitetssortera alla tompallar under ett par dagar i månaden eller enligt önskemål. Därefter fraktar vi bort dem och rensar upp så det blir rent och fint på arbetsplatsen. Dessutom så betalar vi för de gamla tompallarna. Det är ett bra sätt för ett företag att få kontroll över kostnaden för hanteringen av tompallar och undvika produktionsstopp, säger han.

De gamla pallarna som kan repareras iordningställs och säljs sedan på nytt som begagnade pallar. Även det är en del i kretsloppsengagemanget. Är pallarna för slitna så går de till förbränning.

En välskött pall med krage och lock har en livslängd på upp till 15 år, vilket också bidrar till att minska svinnet av emballage.

Har pallar blivit blöta för att de stått utomhus kan Genarps Lådfabrik erbjuda en palltork med rejäl kapacitet, vilket förlänger pallens livslängd.

Genarps Lådfabrik har stärkt sin miljöprofil ytterligare

En svensk standardpall i dag har måtten 1200 x 800 millimeter och håller för en belastning på 1000 kg. Den mer avancerade Europapallen har samma mått men håller för 1500 kg.

Men vill man som kund ha en specialbeställd pall kan Genarps Lådfabrik leverera det.

– Vi har gjort pallar som är 10 meter långa och 2 meter breda och som håller för 20 ton, säger Johan Wester.

För att ytterligare stärka sin miljöprofil ersattes under 2020 företagets sex dieseldrivna truckar med eltruckar. För verksamheten används i dag bara grön el, från sol-, vind- och vattenkraft.

Om Genarps Lådfabrik 

* GLF – Genarps Lådfabrik – är ett familjeföretag i 3:e generationen sedan 1938 med huvudkontor i Genarp i Lunds kommun. I Sverige är antalet anställda 35. 

* GLF har tre fabriker i Polen, i Slupsk, Koszalin och Mielec. Här är antalet anställda 80. 

* Koncernen omsatta förra året 146 Mkr. 

* GLF har följande certifikat: Pefc, Ispm 15, Iso 9001-14001.

Läs mer på www.glf.se

 

Mer från Genarps Lådfabrik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Genarps Lådfabrik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?