Annons

Förre Saab-vd:n: "Så skulle jag aldrig bete mig"

När Saab Automobiles förre vd Jan Åke Jonsson förhördes om det som åklagaren påstår är falska avtal var det många detaljer han inte kände till eller kom ihåg. Men han var säker på en sak:

”Jag anser att jag är helt oskyldig”, sade han.

Jan Åke Jonsson i Vänersborgs tingsrätt.
Jan Åke Jonsson i Vänersborgs tingsrätt.Bild:TT

Jan Åke Jonsson hade varit vd sedan 2005 och tillbringat hela sitt yrkesliv på Saab och General Motors när marken gungade under den svenska biltillverkaren våren 2011. Han aviserade sin avgång och lämnade bolaget den sista april, runt åtta månader före konkursen.

Men innan dess skrev han i mars under ett importavtal för den ukrainska marknaden som åklagaren hävdar inte var ett riktigt avtal utan bara ett sätt att dölja att den ryske finansmannen Vladimir Antonov stod bakom inbetalningar på nästan 31 miljoner kronor.

Vladimir Antonov ville gå in som delägare i Saab, men det var han förbjuden att göra, bland annat enligt låneavtalet med Europeiska investeringsbanken. Det fanns även uppgifter om att han inte fick investera direkt i bolaget.

I onsdagens förhör i Vänersborgs tingsrätt med Jan Åke Jonsson kretsade många frågor kring Vladimir Antonov som dock själv inte är brottsmisstänkt i Saabmålet.

”Jag hade mycket begränsad kontakt med honom. Träffade honom flyktigt några gånger. Det fanns ett avtal när Spyker köpte Saab som innehöll vissa begränsningar för honom. Detaljerna kände jag inte till”, sade Jan Åke Jonsson.

Enligt chefsåklagaren Olof Sahlgren kom Vladimir Antonov till undsättning när Saab hade akut brist på pengar och var pressat att betala General Motors för leveranser. Saabledningen ska då ha kamouflerat ryssens inblandning genom att både skriva importavtalet och även ställa ut två fakturor till det cypriotiska bolaget Dukelevel.

Åklagaren anser att handlingarna var osanna som det heter på lagspråk och därför är Jan Åke Jonsson samt ytterligare fyra personer åtalade för grovt försvårande av skattekontroll. Jan Åke Jonsson, som har sin elektroniska signatur på avtalet, är också åtalad för grovt osant intygande tillsammans med tidigare chefsjuristen Kristina Geers och en bolagsjurist.

Jan Åke Jonsson medgav i förhöret att det är hans signatur på Ukraina-avtalet.

"Jag kommer inte ihåg just det här avtalet. Men jag är övertygad om allt gick rätt till”, sade han.

Jan Åke Jonsson beskrev hur det i allmänhet gick till när Saab skrev importavtal och att den ukrainska marknaden verkligen var intressant för Saab vid den tiden. 

När åklagarens frågor blev mer detaljerade svarade Jan Åke Jonsson att han inte mindes eller inte visste. 

”På Saab hade vi 10.000 avtal. Man kan inte förvänta sig att jag kunde allt i detalj."

Fick Vladimir Antonov investera i Saab?

"Jag vet inte det”.

När Jan Åke Jonsson ställdes inför ett påstående om att Saab försökte kringgå restriktionerna för Vladimir Antonov svarade förre Saab-vd:n:

"Det är din tolkning. Så skulle jag aldrig bete mig."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?