Förre Fed-chefen räds inte recession: Finns effektiva verktyg

Fed-chefen Ben Bernanke är inte oroad för att stå utan handlingsmöjligheter vid en recession till följd av den låga räntan. 

”De nya verktygen är effektiva”, skriver han på sin blogg.  

Ben Bernanke.
Ben Bernanke.Foto:T.J. Kirkpatrick

Trots att den amerikanska styrräntan är låg, den ligger nu i intervallet 1,75 - 2 procent, finns det verktyg för landet att tackla en ekonomisk nedgång med. Det är kontentan av ett blogginlägg av den tidigare Fed-chefen Ben Bernanke

Han skriver att kvantitativa lättnader och en tydlig guidning kring den framtida nivån på styrräntan kan räcka för att ge ekonomin den extra kraft som den behöver vid en ekonomisk nedgång. De två åtgärderna skulle kunna motsvara en räntesänkning på 3 procent på korttidslån, skriver Bernanke vidare. 

Han skriver också att han avråder Fed att helt avskriva möjligheten att sänka styrräntan till minusnivå, och uppmanade dem att snegla på andra ekonomiska styrmedel såsom att kontrollera avkastningskurvan med hjälp av stödköp. 

”De nya verktygen är effektiva”, slår han fast.  

Dock skulle det kräva att Fed även har en policy om att inte höja styrräntan förrän inflationen har nått 2 procent igen. 

Ben Bernanke lämnar dock brasklappen att hans analys bygger på att den naturliga nivån på korttidsräntor som varken gasar eller bromsar ekonomin är mellan 2 och 3 procent. 

Fed:s egna undersökningar pekar mot att nivån kan vara mycket lägre än så och enligt Bernanke skulle det betyda att flera andra insatser kan komma att krävas, såsom att höja inflationsmålet. Han framhåller också att det kan komma att krävas finanspolitiska insatser från regeringen, något som bör förberedas redan nu. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?