Annons

Förra årets kvinnliga Gasellvinnare: ”Vi behövs där ute”

Hon är kvinnlig vd i en mansdominerad bransch. Nu satsar Gasellprisade Lena Jonsson och hennes Wermkon på att anställa fler, och självklart ska hälften av styrkan utgöras av kvinnor.

”Vi behövs där ute”, säger vd:n.

Årets kvinnliga Gasell ifjol: Lena Jonsson.
Årets kvinnliga Gasell ifjol: Lena Jonsson.Foto:Jack Mikrut

Lena Jonsson startade arbetsmiljökonsultbolaget Wermkon 2015. Sedan dess har målet varit att skapa en jämställd arbetsplats, med allas lika värde i centrum. 

Det skulle visa sig vara en del av framgångsreceptet.

I fjol utsågs hon till Årets Kvinnliga Gasell, bland annat för att hon lyckats få in fler kvinnor i den traditionellt mansdominerade byggbranschen där bolaget verkar.

”Det är ett kvitto på att man gör rätt”, säger Lena Jonsson, vd och grundare.

Wermkon blev även Gasellvinnare i Värmlands län samma år. Lena Jonsson var då den enda kvinnliga vd:n bland länsvinnarna.

Lena Jonsson intervjuas på scen av Di:s Anna Ekelund under fjolårets Gasellgala.
Lena Jonsson intervjuas på scen av Di:s Anna Ekelund under fjolårets Gasellgala.Foto:Pax Engström

Varför tror du att näringslivet ser ut så?
”Jag tror att vi kvinnor måste våga mer, för det handlar inte om att vi inte kan. Jag är där jag är tack vare min kompetens.”

Sedan hon mottog utmärkelserna har hon bland annat besökt universitet för att prata om sitt företagande.

”Det kommer fram tjejer som säger ‘Vad roligt, du har lyckats – men hur gjorde du?’”, berättar Lena Jonsson, som gärna delar med sig av sina erfarenheter.

Har du något tips till andra kvinnliga företagare?
”Våga ta kontakt med andra. Gå med i nätverk, det kanske finns ett i staden du bor i.”

”Vi behövs där ute. Balans i mixen mellan kvinnor och män är det optimala.”

Just mixen är något som Lena Jonsson och hennes Wermkon värnar om. De anställda består av hälften kvinnor och hälften män.

”Men vi är långt ifrån klara. Vi ska bli fler, och vi ska fortsätta vara 50/50.”

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera