1515

Förnuft och känsla: Carl Bennet om sin värsta ledarskapskris

"Jag var inte 30 fyllda och livrädd". Så beskriver industrimannen Carl Bennet en av sina mest utvecklande ledarsituationer.

På lördagen gästar han säsongstarten av podden Förnuft & Känsla.

För att utveckla bra ledare måste man ge människor förtroende och ansvar tidigt. Så resonerar industrimannen Carl Bennet när han tillsätter nya chefer. Det är också så han själv skolats, när han, som ende fransktalande på Electrolux, blev chef för en av verksamheterna i Frankrike.

"Första dagen skulle den kommunistiska fackföreningen markera vem som bestämde på bygget genom att de gick utanför mitt fönster och demonstrerade med plakat samtidigt som en av deras killar gick upp på taket och hissade ner en docka i en snara framför mitt fönster. Jag var inte 30 fyllda och livrädd. Men snacka om utvecklande!", säger Carl Bennet i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

Några år senare, 1989, köpte han, tillsammans med Rune Andersson, loss medicinteknikbolaget Getinge där han blev vd, och i dag är styrelseordförande och största ägare via investmentbolaget som bär hans namn.

"Är du långsiktig känner du ett engagemang, är du kortsiktig är du många gånger egoistisk."

Genom åren är det just som en långsiktig ägare Carl Bennet gjort sig känd. Även som vd tycker han att man ska ha ett långt perspektiv - minst tio år bör ett vd-skap vara, anser han. Ändå gick han på en nit förra året när Getinges vd Alex Myers lämnade efter bara ett år.

"Vi gjorde en feltillsättning och fick ändra på det. Det var en dålig rekrytering och det är jag i högsta grad ansvarig för."

I avsnittet ger han också en snabbkurs i hur man ska tänka vid bolagsinvesteringar:

"Bra produkt och en dålig ledning kan du vända snabbt, det omvända tar längre tid. Har du en dålig produkt och dålig ledning, stay away, och har du en bra produkt och bra ledning är det förmodligen för dyrt."

När känner du att det är dags att lämna ett bolag?
"Vid förändrade ägarförhållanden eller när jag känner mig färdig. Men i mina egna ägarengagemang sitter jag fortsatt kvar."


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?