1515

Förnuft & Känsla: ”Vi såg det inte komma och jag är fortfarande småirriterad på mig själv”

Han har lett en bank i fritt fall under finanskrisen och slagit samman två inkassoföretag till en europeisk bjässe. I podden Förnuft & Känsla berättar Mikael Ericson, vd för Intrum, om i podden, nya detaljer om samgåendet med Lindorff. 

Det hade bara gått några månader sedan Mikael Ericson tillträtt som vd för dåvarande Intrum INTRUM -4,83% Dagens utveckling Justitia när samgåendet med norska Lindorff presenterades. Men även om affären mellan de två inkassoföretaget var minutiöst planerad blev allt inte riktigt som planerat - när EU-kommissionen bestämde sig för att granska sammanslagningen. 

”Vi såg inte det komma när vi genomförde transaktionen, och jag är fortfarande småirriterad på mig själv och de rådgivare vi hade, som tydligt hade sagt att vi skulle ha ringa problem med EU-kommissionen”, säger Mikael Ericson i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

 

Granskningen innebar att samgåendet tog längre tid och blev besvärligare. Dessutom fick det nya Intrum avyttra verksamheter i Norden och Baltikum för att affären skulle godkännas. Men i dag är Mikael Ericson nöjd över resultatet och att han fick ansvar att leda den nybildade jätten, med ett börsvärde på 46 miljarder kronor, vidare efter sammanslagningen. 

”Men under fem-sex månader i början av processen visste vi inte vem som skulle bli vd. Det blev lite torrsim under den perioden och om det fanns något i processen man skulle kunna ha gjort annorlunda så är det just det”, säger han och utvecklar sitt resonemang:

”I sammanslagningar är det viktigt att tidigt bestämma hur ledningen ska se ut. Det var juni när jag fick förtroendet och då bestämde jag att ledningsgruppen skulle vara på plats innan semestrarna, så att ingen skulle behöva åka på ledighet utan att veta om man är med eller inte.” 

Men sammanslagningen var enkel att leda, jämfört med att vara vd för banken Carnegie som drabbades hårt i finanskrisen och hösten 2008 övertogs av staten efter en granskning från Finansinspektionen och ett kursras på 60 procent på en dag. 

”Vi jobbade dag och natt för att banken skulle överleva till nästa dag. Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?