1515
Annons

Förluster för småbolag efter intensiv rapportvecka

En hel del småbolag har rört sig nedåt under den sista augustiveckan som har bjudit på en rad delårsrapporter från just lite mindre företag som ofta rapporterar i slutet av marknadsplatsernas tidsfrist.

Nasdaq First North 25 har sjunkit 2,5 procent hittills under veckan medan Carnegie Micro Cap Return Sweden hade backat 0,5 procent fram till torsdagens stängning. Stockholmsbörsen som helhet har däremot ökat 0,9 procent under veckan enligt SIX Return index.

Bland de 25 största bolagen på First North sticker cleantechbolaget Climeon ut med en uppgång på 13,4 procent hittills i veckan. Nettoomsättningen växte från 0,1 till 12,2 miljoner kronor medan orderingången ökade från 13,2 till hela 322 miljoner kronor.

Global Gaming har i veckan ingått ett flerårsavtal med Kambi som ska leverera sin premiumsportbokstjänst till marknader där Global Gaming har licenser. SvD Börsplus har rekommenderat köp av Global Gaming. Aktien har i veckan stigit 5,3 procent medan Kambi har klättrat 3,4 procent. 

Bimobject som är verksamt inom digitala lösningar för byggindustrin har rekylerat ned 21 procent efter föregående veckas rejäla uppgång. Det har även gått svagt för spelutvecklaren Stillfront som har tappat 12 procent efter att ha redovisat lägre vinst.

Framtiden för så kallad Augmented Reality-teknik, förstärkt verklighet, var i fokus vid ett seminarium anordnat av Aktiespararna i måndags. Utöver branschspaning och paneldebatt hölls även presentationer av tre listade svenska AR-orienterade företag: Bublar, Crunchfish och Xmreality.

Bolagen målade överlag upp en ljus bild av AR-framtiden, samtidigt som utvecklingen hittills har varit långsammare än vad som hade förväntats.

Spelutvecklingsbolaget Bublars storägare Need Invest har köpt drygt 260.000 aktier i bolaget vars aktie har stigit 56 procent hittills under veckan på NGM Nordic MTF.

Bland bolagen på Spotlight Stock Market har bioteknikbolaget WNT Research genomfört stora förändringar kring hur bolaget ska gå vidare med studierna för läkemedelskandidaten Foxy-5, ett cancerpreparat, sade vd Peter Morsing i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Aktien har stigit 21 procent hittills i veckan.

Verkstadskoncernen Amnode börjar se effekt av de nya projekt och försäljningen till den globala fordonsindustrin, vilket gjorde att bolaget kunde visa positivt ebitda-resultat för det första halvåret. Aktien har avancerat 25 procent.

Aptahem meddelade att bolagets pågående pre-kliniska toxikologiska utvecklingsprogram rörande Apta-1 mot sepsis försenas i väntan på tillverkning av mer av substansen. Aktien har tappat 15 procent sedan i måndags.

IT-bolaget 24Seven Office redovisade en tillväxt på 30 procent i årstakt och en stigande rörelsemarginal. Aktien har lyft 11,8 procent hittills i veckan.

Drönarbolaget Fastout redovisade en mindre förlust. Bolaget har dock många fastighetsmäklare som kunder och är därför påverkat av den betydligt inbromsande bostadsmarknaden i Sverige. Aktien har ökat 16 procent hittills i veckan.

Teknikbolaget Touchtech, som tillhandahåller lösningar till detaljhandeln, redovisade minskad omsättning och ökad förlust. Aktien har backat 26 procent hittills i veckan.

Den digitala marknadsföringsbyrån Ayima, som är på väg från Spotlight till First North, meddelade vissa finansiella detaljer kring förvärvet av brittiska Leapthree som meddelades i juli och det avsiktsavtal om köp av ett annat brittiskt bolag som meddelades nu i veckan. Aktien avancerade 10 procent.

Nanoteknikbolaget Prebona redovisade en något ökat förlust och flaggade för ett eventuellt behov av en kapitalanskaffning för en mer offensiv strategi. Aktien har sjunkit 15 procent hittills i veckan.

Upplevelsebolaget Bodyflight redovisade en kvartalsförlust på 1,1 miljoner kronor, tyngt av vissa engångsposter. Sommarens fantastiska väder har inneburit bra förhållanden för fallskärmshoppning och andra utomhusaktiviteter, snarare än de inomhusaktiviteter som Bodyflight saluför.

”Vi går in i en period som gynnar inomhusaktiviteter, försäljningen tilltar och bokningsläget inför hösten ser bra ut”, uppgav Bodyflight-chefen.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?