1515

Förlust för LifeAssays

Diagnostikbolaget LifeAssays, som är observationslistat och som är finansiellt pressat, ökar förlusten men även omsättningen i det fjärde kvartalet. 

Omsättningen uppgick till 2 miljoner kronor (1,8), en ökning med 11 procent mot föregående år. Rörelseresultatet blev -6,1 miljoner kronor (-5). Resultatet före och efter skatt var -6,2 miljoner kronor (-5,2). 

Resultat per aktie hamnade på -0,003 kronor (-0,003). LifeAssays föreslår ingen utdelning.

Satsningen på direktförsäljning på marknaderna i USA och Tyskland har under det fjärde kvartalet gett resultat i form av de första instrumenten sålda på dessa marknader. LifeAssays-chefen skriver att företaget avser att satsa på Tyskland, USA och Kina. I Kina är allt inte klart ännu.

"De sista detaljerna i diskussionerna med investeraren St. Grand rörande detaljer i affärsplanen, innan de betalar in de första cirka 8 miljoner kronorna, kvarstår att lösa. Dessa diskussioner skall slutföras under det första kvartalet 2018", heter det i rapporten. 

Vidare skriver vd Anders Ingvarsson att grunden för 2018 är lagd. 

"Självklart går det inte att skriva detta VD ord utan att nämna den emission som  genomfördes i slutet av 2017. Som en följd av utfallet arbetar Styrelsen och bolagets ledning i skrivande stund med att säkra likviditeten det närmaste året, ett år då ansträngningarna på de nämnda nyckelmarknaderna skall ge resultat i försäljning och projektet med engångstesten skall kunna föras fram till det stadie att diskussioner med företag som vill licensiera in plattformen, skall kunna föras på allvar", skriver Ingvarsson. 

Igår flaggade bolaget för att man snarast möjligt skall undersöka möjligheten att gå i likvidation. Företaget utreder också förutsättningarna för en garanterad emission. 


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?