Annons

Förlikning i HQ-målet

Det blir ingen fortsättning på HQ:s stora skadeståndsprocess. Parterna har nått en förlikning, bekräftar investmentbolaget Öresund i ett pressmeddelande.

Mats Qviberg
Mats QvibergFoto:Jack Mikrut

"Förlikningen innebär att svarandena efterger 262 Mkr, motsvarande svarandenas rättegångskostnader i tingsrätten, samt betalar 25,48 Mkr till konkursboet", uppger Öresund. 

I december förra året gick HQ förlorande ur den stora skadeståndsprocessen i Stockholms tingsrätt där tidigare styrelseledamöter, chefer, revisorer och ägare krävdes på cirka 5 miljarder kronor inklusive ränta. I januari i år ansökte HQ om konkurs, tyngda under kraven på att betala motparternas rättegångskostnader, och sedan dess har konkursförvaltaren Bill Kronqvist haft att svara på om konkursboet ska överklaga målet till Svea hovrätt i hopp om större framgångar där.

På fredagsförmiddagen kunde Di berätta att parterna har nått en förlikning, uppgifter som nu har bekräftats av Mats Qvibergs investmentbolag Öresund.

"Konkursförvaltaren har i dag lämnat in ett förlikningsavtal mellan parterna till Svea hovrätt", skriver Öresund i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att svarandesidan - det vill säga Mats Qviberg och övriga som HQ krävde på 5 miljarder - efterskänker 262 miljoner kronor, vilket motsvarar deras rättegångskostnader som HQ har dömts att betala, samt ytterligare 25,5 Mkr kontant. I utbyte avslutas rättsprocessen.

"Vi vann i tingsrätten och var också övertygande om att vi skulle vinna i hovrätten. Men om vi hade vunnit i hovrätten så hade vi ändå inte fått ersättning för våra rättegångskostnader eftersom HQ AB är försatt i konkurs - det finns inga pengar att hämta där. Då var det lika bra att stänga det här för alltid", säger Nicklas Paulsson, vd på Öresund, till Di.

Men allt är ändå inte frid och fröjd.

Christen Ager-Hanssen, som har agerat rådgivare till Mats Qviberg under rättsprocesserna efter HQ-kraschen, lämnade på fredagen in ett brev till Stockholms tingsrätt där han hotar att stämma såväl konkursförvaltaren och Mats Qviberg, med vilken det verkar ha skurit sig rejält.

I brevet uppger Christer Ager-Hanssen att hans investeringsbolag Custos har köpt en fordran på HQ:s konkursbo från Mats Qviberg på drygt 51 Mkr. Summan avser delar av de rättegångskostnader som HQ dömdes att betala när bolaget förlorade skadeståndsmålet i tingsrätten.

Samtidigt innebär förlikningen att rättegångskostnaderna efterskänks. Christen Ager-Hanssen skriver att Mats Qviberg har använt den fordran han sålde "som en dellikvid för förlikningen".

"Mats Qviberg är uppenbart i ond tro när han har signerat ett förlikningsavtal med HQ i konkurs genom att efterge något han har avyttrat och inte längre förfogar över", skriver Christen Ager-Hanssen.

I ett separat brev till Mats Qviberg, som även det är inlämnat till tingsrätten, skriver Christen Ager-Hanssen att han är "extremt besviken" på finansmannens agerande och hotar även med att dra sin tidigare uppdragsgivare inför rätta i London.

"Självfallet kommer jag att skydda mina rättigheter, och kommer inte tveka att omedelbart inleda talan mot dig i engelsk domstol om det behövs", skriver Christer Ager-Hanssen till Mats Qviberg.

Christer Ager-Hanssen hotar även att dra HQ:s konkursförvaltare inför rätta på grund av förlikningsavtalet, eftersom det "inte är nog för att tillfredsställa Custos krav på konkursboet".

"Custos har nu [...] anlitat en engelsk advokatbyrå och en QC Barrister för att föra vår talan här i London", säger han.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera