1515

Förlikning i HQ-målet

Det blir ingen fortsättning på HQ:s stora skadeståndsprocess. Parterna har nått en förlikning, bekräftar investmentbolaget Öresund i ett pressmeddelande.

Mats Qviberg
Mats QvibergFoto:Jack Mikrut

"Förlikningen innebär att svarandena efterger 262 Mkr, motsvarande svarandenas rättegångskostnader i tingsrätten, samt betalar 25,48 Mkr till konkursboet", uppger Öresund. 

I december förra året gick HQ förlorande ur den stora skadeståndsprocessen i Stockholms tingsrätt där tidigare styrelseledamöter, chefer, revisorer och ägare krävdes på cirka 5 miljarder kronor inklusive ränta. I januari i år ansökte HQ om konkurs, tyngda under kraven på att betala motparternas rättegångskostnader, och sedan dess har konkursförvaltaren Bill Kronqvist haft att svara på om konkursboet ska överklaga målet till Svea hovrätt i hopp om större framgångar där.

På fredagsförmiddagen kunde Di berätta att parterna har nått en förlikning, uppgifter som nu har bekräftats av Mats Qvibergs investmentbolag Öresund.

"Konkursförvaltaren har i dag lämnat in ett förlikningsavtal mellan parterna till Svea hovrätt", skriver Öresund i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att svarandesidan - det vill säga Mats Qviberg och övriga som HQ krävde på 5 miljarder - efterskänker 262 miljoner kronor, vilket motsvarar deras rättegångskostnader som HQ har dömts att betala, samt ytterligare 25,5 Mkr kontant. I utbyte avslutas rättsprocessen.

"Vi vann i tingsrätten och var också övertygande om att vi skulle vinna i hovrätten. Men om vi hade vunnit i hovrätten så hade vi ändå inte fått ersättning för våra rättegångskostnader eftersom HQ AB är försatt i konkurs - det finns inga pengar att hämta där. Då var det lika bra att stänga det här för alltid", säger Nicklas Paulsson, vd på Öresund, till Di.

Men allt är ändå inte frid och fröjd.

Christen Ager-Hanssen, som har agerat rådgivare till Mats Qviberg under rättsprocesserna efter HQ-kraschen, lämnade på fredagen in ett brev till Stockholms tingsrätt där han hotar att stämma såväl konkursförvaltaren och Mats Qviberg, med vilken det verkar ha skurit sig rejält.

I brevet uppger Christer Ager-Hanssen att hans investeringsbolag Custos har köpt en fordran på HQ:s konkursbo från Mats Qviberg på drygt 51 Mkr. Summan avser delar av de rättegångskostnader som HQ dömdes att betala när bolaget förlorade skadeståndsmålet i tingsrätten.

Samtidigt innebär förlikningen att rättegångskostnaderna efterskänks. Christen Ager-Hanssen skriver att Mats Qviberg har använt den fordran han sålde "som en dellikvid för förlikningen".

"Mats Qviberg är uppenbart i ond tro när han har signerat ett förlikningsavtal med HQ i konkurs genom att efterge något han har avyttrat och inte längre förfogar över", skriver Christen Ager-Hanssen.

I ett separat brev till Mats Qviberg, som även det är inlämnat till tingsrätten, skriver Christen Ager-Hanssen att han är "extremt besviken" på finansmannens agerande och hotar även med att dra sin tidigare uppdragsgivare inför rätta i London.

"Självfallet kommer jag att skydda mina rättigheter, och kommer inte tveka att omedelbart inleda talan mot dig i engelsk domstol om det behövs", skriver Christer Ager-Hanssen till Mats Qviberg.

Christer Ager-Hanssen hotar även att dra HQ:s konkursförvaltare inför rätta på grund av förlikningsavtalet, eftersom det "inte är nog för att tillfredsställa Custos krav på konkursboet".

"Custos har nu [...] anlitat en engelsk advokatbyrå och en QC Barrister för att föra vår talan här i London", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?