Förhoppningarna på nya WTO-chefen skyhöga: ”Avgörande vägskäl”

Världshandelsorganisationen WTO får, efter utdragen väntan, en ny generaldirektör: Ngozi Okonjo-Iweala.

Förhoppningarna på henne är närmast omänskliga. Att rädda WTO från att haverera.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och WTO:s nya generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och WTO:s nya generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala.Foto:Amanda Lindgren/Michael Nagle

Ngozi Okonjo-Iweala från Nigeria tillträder formellt på måndagen.

”WTO står vid ett avgörande vägskäl. Det har varit dysfunktionellt under en lång tid. Den nya ledningen måste leverera förändring, få tillbaka WTO:s självförtroende. Jag tror Ngozi är rätt person för uppdraget”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

WTO:s resultat är högst negativt de senaste årtiondena: handelsrundor som slutligen havererat, ökad handelsprotektionism och ovilja från stormaktsledare att ens bry sig.

WTO ifrågasätts alltmer, och dess relevans under coronapandemin har varit närmast obefintlig. 

Men sedan USA:s nye president Joe Biden gjort en helomvändning gentemot företrädaren Donald Trump, och förklarat sitt stöd för Ngozi Okonjo-Iweala som ny WTO-chef, så finns det ett visst hopp.

Åtminstone om man får tro Anna Hallberg, som i den 66-åriga Ngozi ser en erfaren ledare och samtidigt jordnära person, med starka band till sina erfarenheter, inte minst som kvinna från Nigeria.

Men Ngozi har också varit Världsbankens vicechef med betydande portfölj i ett kvarts sekel.

”Jag tror jättemycket på henne, att hon har vad som krävs för att lösa upp knutar. Det beror inte bara på hennes bakgrund, kunskap och erfarenhet. Hon är en fantastisk personlighet. Det vibrerar kring henne. Jag är både imponerad och hoppfull”, säger Hallberg som mött Ngozi i internationella sammanhang, genom pandemitidens videosamtal.

Men Hallberg tror inte att vägen framåt för WTO är att ta sig an de övergripande försöken att inleda omfattande handelsrundor. Den senaste, kallad Doharundan, inleddes 2001 för att närmast kollapsa 2014.

I stället gäller det att finna ett par frågor som ger resultat och som man kan enas om, menar Hallberg:

”Nu måste vi få leverans och framgång i kanske de frågor som ligger närmast till hands. Sverige driver att frågor om att ta bort handelshinder på miljövänliga varor, på medicin och medicinsk utrustning samt att gå i mål med fiskeförhandlingar som man kommit rätt lång med redan. Då kan man få in syre och självförtroende i organisationen att bli relevant igen. ”

Sedan gäller det att ta itu med WTO:s grundläggande uppgift att vara skiljedomare i tvister. Även detta har delvis gått i stå bland annat på grund av Trumpadministrationens ovilja att delta i arbetet.

”Den viktigaste sakfrågan är att få överprövningsorganet, tvistlösningsmekanismen att fungera igen. Då får små länder en trygghet i tvister med ett stora länder. Det berör utvecklingsländer, men även Sverige.”

Men WTO är, precis som FN, helt beroende av sina medlemsländer. Hallberg säger sig se ”ljus i tunneln” med USA:s nya regering:

”Jag har träffat den tillträdande handelsrepresentanten Katherine Tai, hon är kunnig och konstruktiv och lösningsorienterad person. Det ledarskapet med Ngozi kan få WTO att komma framåt.”

Hallberg tror på EU:s styrka att hålla samman i förhandlingar och konstaterar att ”Kina måste vara med i konstruktiva samtal”.

”Jag har stora förhoppningar om att få med Kina. Nu låter jag kanske lite väl optimistisk, men jag måste vara det i detta läge med en ny ledare för WTO. ”

Avgörande är också att utvecklingsländer, många av dem i Afrika, kommer in i handelsvärmen.

”Det fanns ju förhoppningar om att länder i Afrika skulle kunna hoppa över flera faser, ett slags grodhopp, för att komma in i en ny utvecklingsfas. Men så kom pandemin och slog undan mycket av detta. Det har Ngozi sett. Hon är en jordnära person, handfast och har sett det här i vardagen. Inte minst när hon satt som finansminister i Nigeria och drev reformprocesser”, säger Hallberg.

Ngozi Okonjo-Iweala har kontinuerligt understrukit kvinnors betydelse i utvecklingsarbete, och vikten av rättvis handel.

Men hon gick också hårt åt korruption och ekonomiskt maktmissbruk i Nigeria, och väckte starka protester då subventioner på bränsle delvis drogs in. Hon och hennes familj utsattes också för direkta hot under tiden.

Nu hamnar hon åter mitt i hetluften när hon ska rädda WTO från hotet om undergång. Anna Hallberg ger WTO ett till två år att visa viss framgång. Alternativet är nedslående.

”Om WTO faller så är det den starkes rätt som gäller.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?