1515

Förhandlingar uppges pågå i Kabul

Talibanerna har omringat och till viss del tagit sig in Afghanistans huvudstad. Det pågår dock inga strider och enligt inrikesministern förs samtal om ett fredligt maktöverlämnande.

Svenska ambassaden i Kabul evakueras nu, enligt SR Ekot.

En pojke med talibanernas vita flagga i Heratprovinsen.
En pojke med talibanernas vita flagga i Heratprovinsen.Foto:Hamed Sarfarazi

Efter en blixtoffensiv där stad efter stad på kort tid har fallit i den fundamentalistiska talibanrörelsens händer återstår bara Kabul. Och på söndagen kom uppgifter om talibaner i huvudstadens utkanter – men inga direkta strider har rapporterats.

Enligt talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid pågår samtal med regeringen för att den fredligt ska ge upp kontrollen av Kabul. Tills dess är instruktionen till talibanerna att inte gå in i staden, utan att vänta i utkanterna, enligt uttalandet.

”Nu får man verkligen hoppas att talibanerna håller sig till det som påstås ha kommit ut från Doha (varifrån talibanledare har uttalat sig), att talibanerna inte har för avsikt att ta Kabul med våld utan omringar och söker en överenskommelse”, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén till TT.

Organisationen har omkring 6.000 anställda i landet, över 99 procent är afghaner. Verksamheten har stängts i delar av Afghanistan, senast i Kabul.

”Vi har fört personal i säkerhet, folk håller sig hemma eller i skydd, beroende på var de befinner sig och hur hotbilden ser ut”, säger Stefansson.

Från den afghanska regeringen kommer nu signaler om att förhandlingar pågår för att undvika blodspillan.

”Det afghanska folket behöver inte oroa sig. Staden kommer inte att attackeras och det kommer att ske en fredlig maktöverföring till övergångsregeringen”, säger inrikesminister Abdul Sattar Mirzakwal i ett inspelat ljudmeddelande.

Kabulbor har rapporterat att de har sett talibaner som fredligt tagit sig in några av stadens förorter. Osäkerheten är stor.

”Det är kaos på gatorna och full panik. Människor vet inte var de ska ta vägen. De rusar till banken för att ta ut sina pengar”, säger norska NRK:s korrespondent Yama Wolasmal till sin uppdragsgivare från Kabul.

”Vi hör en del skottsalvor, men det finns inget tecken på strid. Alla utlänningar har satt full fart mot flygplatsen.”

Sporadisk skottlossning har hörts runt om i Kabul, skriver även president Ashraf Ghanis kontor på Twitter men hävdar att säkerhetsstyrkorna, som har koordinerat sig med internationella partner, har kontroll över staden.

”Få inte panik! Kabul är i säkerhet!” twittrade Ghanis stabschef Matin Bek tidigare på söndagen.

Andreas Stefansson säger att den främsta oron gäller risken för strider inne i Kabul, om det inte blir en fredlig överenskommelse.

”Det påstås finnas 20.000 specialtrupper från den afghanska armén i staden och även om presidenten kanske skulle gå med på en uppgörelse är det inte säkert att andra i regeringen eller militären gör det. Det är stor oro just nu”, säger han.

Flera länder skyndar sig att ta hem diplomatisk personal. Amerikanska helikoptrar flyger i skytteltrafik mellan ambassaden och flygplatsen. USA har skickat fler soldater för att hjälpa till med evakueringen i ljuset av talibanernas snabba offensiv.

All personal på Sveriges ambassad i Kabul kommer att lämna under dagen, enligt uppgifter till Ekot. I lördags meddelade utrikesdepartementet att ambassaden skulle gå ner till minimibemanning vad gäller UD:s utsända och att utgångspunkten var att hålla ambassaden öppen så länge svenska intressen och säkerhetsläget tillåter.

I en kort intervju i SR:s Godmorgon världen på söndagen hävdar utrikesminister Ann Linde (S) att det internationella samfundet inte överger det afghanska folket. Och Sverige siktar på att fortsätta med det omfattande biståndet till landet. Det uppgår till över en miljard kronor per år – Afghanistan är det land som får mest svenskt bistånd i världen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?