1515
Annons

Förhandlaren: Då ska brexit-avtalet vara klart

Redan i oktober 2018 kan en uppgörelse om Storbritanniens utträde ur EU vara klar, siar EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier.

Den franske förre utrikesministern och EU-kommissionären talar på en presskonferens i Bryssel och gör bedömningen även om den brittiska regeringen ännu inte kommit till skott med att formellt ansöka om utträde.

Men om det görs i mars nästa år, som premiärminister Theresa May lovat, räknar Barnier med att förhandlingarna kan inledas redan inom ett par veckor och sedan vara klara efter 1,5 år. I så fall har man tid på sig att slutligt ratificera utträdet inom tidsramen på två år efter utträdesansökan, det vill säga innan mars 2019.

I övrigt upprepar Barnier det som redan varit givet ur EU:s perspektiv: Bryssel hoppas på ett välordnat utträde och är redo att börja arbeta så fort den brittiska ansökan lämnas in. Men fram till dess sker inga förhandlingar – och det kommer aldrig bli tal om att Storbritannien kommer att få "plocka körsbären ur kartan".

"Ett icke-EU-land kan aldrig ha samma rättigheter och fördelar som en EU-medlem", fastslår Barnier.

Storbritannien uttalar i sin tur sitt hopp om ett "smidigt" utträde.

"Jag tror att det är i allas intresse på båda sidor om Engelska kanalen att ha en så smidig process som möjligt. Det minimerar hotet mot Europas ekonomiska stabilitet", säger finansminister Philip Hammond på väg in till dagens finansministermöte i Bryssel.

Hammond bekräftar även att britterna är villiga att fortsätta betala för vissa delar av sitt framtida samarbete med EU – precis som exempelvis Norge gör.

"Det blir något som vi får titta på – kostnaderna och fördelarna – och sedan ta ett beslut baserat på vad som är i de brittiska skattebetalarnas intresse", säger Hammond i Bryssel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?