1515

Förgyller tillvaron för kungen

Hultberg Ram & Förgyllning är ett av få företag som har varit kunglig hovleverantör under fyra kungar.
Nils Nordlander tog över den hundraåriga klenoden efter tre generationer Hultberg på 1980-talet, och handgjorda ramar är fortfarande företagets specialitet.

LÅNG TRADITION. Hantverket är detsamma som när företaget startade i slutet av 1800-talet. ”Förgyllning går till på samma sätt som det har gjort sedan urminnes tider”, säger Nils Nordlander, ägare av Hultberg Eftr Ram & Förgyllning.
LÅNG TRADITION. Hantverket är detsamma som när företaget startade i slutet av 1800-talet. ”Förgyllning går till på samma sätt som det har gjort sedan urminnes tider”, säger Nils Nordlander, ägare av Hultberg Eftr Ram & Förgyllning.Bild:Amanda Lindgren

Hultberg Ram & Förgyllning är ett företag med anor. Det grundades 1889 av Claes Hultberg som snidade och sålde förgyllda ramar i närheten av Stureplan i Stockholm.

”De flesta förgyllare som har funnits i Stockholm började jobba hos Hultberg”, berättar företagets nuvarande ägare Nils Nordlander.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade ramtillverkaren prominenta kunder som kung Oscar II samt flera konstnärer, bland andra Bruno Liljefors och Anna Palm.

Nils Nordlander berättar att marknaden för ramar och speglar växte i Sverige under början av 1900-talet och att företaget även exporterade till Ryssland.

Claes Hultberg, som själv hade konstnärsambitioner, öppnade även en konsthandel.

Stockholmssocieteten anlitade Hultberg, och ramverkstaden har tillverkat handgjorda ramar till många konstverk av svenska konstnärer som Carl Larsson och Anders Zorn liksom utländska som Pablo Picasso, Henri Matisse och Salvador Dalí.

Verksamheten växte och i början av 1900-talet köpte Claes Hultberg en fastighet på Östermalm där han hade sin ramfabrik. Den hade som mest 50–70 anställda, enligt Nils Nordlander.

”En våning var lager, en var kontor, på en våning fanns snickare och på en jobbade enbart förgyllare”, berättar han.

När Nils Nordlander tog över verksamheten några decennier senare arbetade enbart två förgyllare i ramverkstaden, som efter sin storhetstid hade flyttat och var belägen i en källarlokal.

En anledning till att rörelsen minskade tror han är att Hultbergs förgyllare började starta egna verksamheter. Och att tiderna, liksom modet, förändrades.

Nils Nordlander köpte Hultberg Ram & Förgyllning 1988.

”Jag hade jobbat hos en kompis i en ramaffär i Fredhäll och hade många idéer om vad jag ville göra, men fick inte någon respons för det där. Jag ville ha något eget.”

Han satte in en annons i Dagens Nyheter: Ramaffär i Stockholm köpes. Och svar kom från Claes Hultbergs sonson Gunnar Hultberg, som då drev ramverkstaden och konsthandeln men var redo att pensionera sig.

”Han var glad att hitta någon som ville ta över, och att jag var intresserad av det gamla”, säger Nils Nordlander.

”Då var det som att komma in i en källare från 1800-talet att kliva in här, men det var en fantastisk känsla att få ta över. Det var lite overkligt att jag skulle köpa verksamheten. Jag var 30 år och hade inga pengar. Mamma fick gå i borgen för mig.”

Hultberg Ram & Förgyllning har varit kunglig hovleverantör under fyra kungar, från Oscar II till Carl XVI Gustaf. Den senaste utnämningen fick bolaget och Nils Nordlander 1997.

”Det känns som en stor ära och det är ett kvalitetsmärke. Det kräver att vi levererar bra saker.”

Företaget ramar många kungaporträtt och andra porträtt av kungafamiljen. Hultberg har de särskilda gyllene kronor som ska pryda ramarna.

Ramverkstaden har två heltidsanställda och har under de senaste åren omsatt omkring 2,5 miljoner kronor årligen. Nils Nordlander uppskattar att 70–75 procent av omsättningen utgörs av vanliga ramar.

”Vi har kontrakt med Stockholms läns landsting, och det är mycket som ska sättas upp på väggarna på sjukhus till exempel.”

Resten av företagets omsättning består av handgjorda ramar och reparationer av skadade ramar.

”Det kan vara specialjobb som man inte har lösningen på direkt. Men det är det som är roligt, att lösa problemen under tiden.”

Hultberg Ram & Förgyllning samarbetar också med andra hantverkare; snickare, träsnidare och glasmästare.

Det största jobb företaget har gjort var en målning föreställande Pansarskeppet Sverige. Den var mycket stor – två meter gånger sex meter – och skulle sättas upp på Försvarshögskolan i Stockholm.

”Från början skulle vi bara tillverka spännramen, som man spänner upp målningen på, men sedan tillkom beställningar efter hand. Det slutade med att vi också tillverkade ramen. Vi var tvungna att montera allt på plats annars hade vi inte fått ut den ur butiken. Det krävdes åtta man för att bära den.”

Nils Nordlander har under sin tid i ramverkstaden tillverkat ramar till målningar av Elsa Beskow och en målning av August Strindberg.

”Man tar alla mått och tillverkar ramen. Sedan tar de hit konstverket för själva monteringen. Ingen lämnar jättedyra verk här i verkstaden.”

Det finns inte längre så många ramverkstäder som gör handgjorda ramar.

”Men vi ser inte varandra som konkurrenter. Alla har mycket att göra, så vi hjälper varandra. Man hänvisar kunder vidare till någon annan om man själv inte har möjlighet att ta ett jobb.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?