Annons

Förgyller tillvaron för kungen

Hultberg Ram & Förgyllning är ett av få företag som har varit kunglig hovleverantör under fyra kungar.
Nils Nordlander tog över den hundraåriga klenoden efter tre generationer Hultberg på 1980-talet, och handgjorda ramar är fortfarande företagets specialitet.

LÅNG TRADITION. Hantverket är detsamma som när företaget startade i slutet av 1800-talet. ”Förgyllning går till på samma sätt som det har gjort sedan urminnes tider”, säger Nils Nordlander, ägare av Hultberg Eftr Ram & Förgyllning.
LÅNG TRADITION. Hantverket är detsamma som när företaget startade i slutet av 1800-talet. ”Förgyllning går till på samma sätt som det har gjort sedan urminnes tider”, säger Nils Nordlander, ägare av Hultberg Eftr Ram & Förgyllning.Bild:Amanda Lindgren

Hultberg Ram & Förgyllning är ett företag med anor. Det grundades 1889 av Claes Hultberg som snidade och sålde förgyllda ramar i närheten av Stureplan i Stockholm.

”De flesta förgyllare som har funnits i Stockholm började jobba hos Hultberg”, berättar företagets nuvarande ägare Nils Nordlander.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade ramtillverkaren prominenta kunder som kung Oscar II samt flera konstnärer, bland andra Bruno Liljefors och Anna Palm.

Nils Nordlander berättar att marknaden för ramar och speglar växte i Sverige under början av 1900-talet och att företaget även exporterade till Ryssland.

Claes Hultberg, som själv hade konstnärsambitioner, öppnade även en konsthandel.

Stockholmssocieteten anlitade Hultberg, och ramverkstaden har tillverkat handgjorda ramar till många konstverk av svenska konstnärer som Carl Larsson och Anders Zorn liksom utländska som Pablo Picasso, Henri Matisse och Salvador Dalí.

Verksamheten växte och i början av 1900-talet köpte Claes Hultberg en fastighet på Östermalm där han hade sin ramfabrik. Den hade som mest 50–70 anställda, enligt Nils Nordlander.

”En våning var lager, en var kontor, på en våning fanns snickare och på en jobbade enbart förgyllare”, berättar han.

När Nils Nordlander tog över verksamheten några decennier senare arbetade enbart två förgyllare i ramverkstaden, som efter sin storhetstid hade flyttat och var belägen i en källarlokal.

En anledning till att rörelsen minskade tror han är att Hultbergs förgyllare började starta egna verksamheter. Och att tiderna, liksom modet, förändrades.

Nils Nordlander köpte Hultberg Ram & Förgyllning 1988.

”Jag hade jobbat hos en kompis i en ramaffär i Fredhäll och hade många idéer om vad jag ville göra, men fick inte någon respons för det där. Jag ville ha något eget.”

Han satte in en annons i Dagens Nyheter: Ramaffär i Stockholm köpes. Och svar kom från Claes Hultbergs sonson Gunnar Hultberg, som då drev ramverkstaden och konsthandeln men var redo att pensionera sig.

”Han var glad att hitta någon som ville ta över, och att jag var intresserad av det gamla”, säger Nils Nordlander.

”Då var det som att komma in i en källare från 1800-talet att kliva in här, men det var en fantastisk känsla att få ta över. Det var lite overkligt att jag skulle köpa verksamheten. Jag var 30 år och hade inga pengar. Mamma fick gå i borgen för mig.”

Hultberg Ram & Förgyllning har varit kunglig hovleverantör under fyra kungar, från Oscar II till Carl XVI Gustaf. Den senaste utnämningen fick bolaget och Nils Nordlander 1997.

”Det känns som en stor ära och det är ett kvalitetsmärke. Det kräver att vi levererar bra saker.”

Företaget ramar många kungaporträtt och andra porträtt av kungafamiljen. Hultberg har de särskilda gyllene kronor som ska pryda ramarna.

Ramverkstaden har två heltidsanställda och har under de senaste åren omsatt omkring 2,5 miljoner kronor årligen. Nils Nordlander uppskattar att 70–75 procent av omsättningen utgörs av vanliga ramar.

”Vi har kontrakt med Stockholms läns landsting, och det är mycket som ska sättas upp på väggarna på sjukhus till exempel.”

Resten av företagets omsättning består av handgjorda ramar och reparationer av skadade ramar.

”Det kan vara specialjobb som man inte har lösningen på direkt. Men det är det som är roligt, att lösa problemen under tiden.”

Hultberg Ram & Förgyllning samarbetar också med andra hantverkare; snickare, träsnidare och glasmästare.

Det största jobb företaget har gjort var en målning föreställande Pansarskeppet Sverige. Den var mycket stor – två meter gånger sex meter – och skulle sättas upp på Försvarshögskolan i Stockholm.

”Från början skulle vi bara tillverka spännramen, som man spänner upp målningen på, men sedan tillkom beställningar efter hand. Det slutade med att vi också tillverkade ramen. Vi var tvungna att montera allt på plats annars hade vi inte fått ut den ur butiken. Det krävdes åtta man för att bära den.”

Nils Nordlander har under sin tid i ramverkstaden tillverkat ramar till målningar av Elsa Beskow och en målning av August Strindberg.

”Man tar alla mått och tillverkar ramen. Sedan tar de hit konstverket för själva monteringen. Ingen lämnar jättedyra verk här i verkstaden.”

Det finns inte längre så många ramverkstäder som gör handgjorda ramar.

”Men vi ser inte varandra som konkurrenter. Alla har mycket att göra, så vi hjälper varandra. Man hänvisar kunder vidare till någon annan om man själv inte har möjlighet att ta ett jobb.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Så underlättar pappersfria avtal vardagen för företagen

E-signering blir enklare att lagra digitalt.
E-signering blir enklare att lagra digitalt.

Glöm pappersarkivering i pärmar, osignerade anställningskontrakt och borttappade dokument. Allt fler företag väljer att digitalisera sina avtalsprocesser. 

Här är skälen till att en pappersfri verksamhet blivit ett trendbegrepp 2020.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Få bättre koll genom att skippa arkiven och pärmarna

I en djungel av etikettlösa pärmar är det svårt att leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Svenska e-signeringsleverantören Scrives lösning är istället att digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt.

På så sätt kan både chefer och anställda komma åt sina kontrakt från kontoret eller butikerna med en enkel knapptryckning. Det leder till snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av avtal. Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll.

Lägg tiden på annat än administration

Tid är pengar. Och genom att automatisera avtalsprocessen finns både tid och pengar att hämta. Ett av företagen som Scrive har jobbat med har exempelvis kortat ned tiden det tar att bli kund hos dem från i genomsnitt 14 dagar till mindre än en timme. Som företagare kan du alltså eliminera kostsamma och tidskrävande fel som kan bli en följdverkan av manuell behandling.

Genom att digitalisera kontraktskrivandet och därmed minska administrationstiden kan medarbetare som tidigare haft som uppgift att hantera fel i kontrakt få andra och mer relevanta arbetsuppgifter. Kort och gott: som företagare kan du kraftigt reducera kostnader, tid och resurser på skrivare, papper, postgång, lagring och generell administration.

Bli grönare – och tjäna pengar på kuppen

Allt fler företag har som policy att miljöanpassa sina verksamheter. Det kan handla om klimatsmarta möten, hållbara seminarier och försök till minskat matsvinn efter fredagsfikat. Men det kan också vara ekonomiskt lönsamt att satsa på miljön. När Scrive 2018 firade tio miljoner signerade digitala dokument innebar det samtidigt att deras kunder sluppit att skriva ut motsvarande 100 miljoner A4-papperssidor.

Digitalisera – och lägg vantarna på de påpassade talangerna

Företagen skriker efter arbetskraft. På talangernas marknad kommer rekryteringsfrågan knappast bli mindre viktig i framtiden. En av de vanligaste orsakerna till att kandidater väljer att hoppa av en rekryteringsprocess är relaterade till tid. Allt fler HR-avdelningar har insett vikten av ett kvickt och smidigt agerande vid anställningar.

Scrive har med sin populära e-signeringstjänst snabbat upp många anställnings- och kontraktsprocesser i både små och stora bolag. I dag kan slutanvändarna e-signera och hantera sina dokument var de än befinner sig, på vilken enhet som helst. Det ligger rätt i tiden ur ett digitaliseringsperspektiv.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?