Annons

Förgiftade ryske oppositionspolitikern har landat i Tyskland – tillståndet stabilt

Ett tyskt ambulansflyg med den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj ombord har landat i Berlin.

Hans tillstånd är stabilt, uppger organisationen Cinema for Peace, som chartrat planet, för tidningen Bild.

Ambulansflygplanet med Navalnyj lyfter från flygplatsen i Omsk.
Ambulansflygplanet med Navalnyj lyfter från flygplatsen i Omsk.Foto:Elena Latypova
En valaffisch från 2018, då Aleksej Navalnyj hindrades från att ställa upp i valet.
En valaffisch från 2018, då Aleksej Navalnyj hindrades från att ställa upp i valet.Foto:Wiktor Nummelin / TT

Omkring kvart i nio på morgonen landade det tyska ambulansflyget på Berlin-Tegel. Planet hade lyft från Omsk i Sibirien strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Navalnyj, som ligger i koma, ska nu föras till universitetssjukhuset Charité för vård.

Hustrun Julia Navalnaja och talespersonen Kira Jarmysj publicerade under morgonen bilder på sociala medier där oppositionspolitikern lyftes in i flygplanet.

”Utan ert stöd hade vi inte kunnat ta med honom”, skriver Navalnyjs fru Julia på Instagram till politikerns anhängare.

”Kampen för Aleksejs liv och hälsa har bara börjat, skriver Jarmysj på Twitter.

Anhängare till Navalnyj reagerade med lättnad på beskedet om att han flygs ut ur Ryssland.

”Jag vill tro att all denna bortödslade tid inte kostar Aleksej livet”, skriver oppositionspolitikern Ilja Jasjin på Twitter.

Ambulansplanets avfärd från Omsk skedde två dygn efter det att Navalnyj, en mångårig kritiker av president Vladimir Putin, insjuknat på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva, med symtom på förgiftning. Planet tvingades landa i Omsk, nästan 300 mil öster om Moskva, där han lades in på sjukhus.

Vad 44-åringen råkat ut för är fortfarande oklart, men omvärlden reagerade snabbt efter beskedet i torsdags. Både Tyskland och Frankrike erbjöd sig att vårda Navalnyj, och under fredagen landade ett tyskt ambulansflyg med ett medicinskt team redo att hämta honom.

De ryska läkarna sade sig då ha hittat kemiska substanser på Navalnyjs kläder och händer, men tonade samtidigt ner hans hälsoproblem.

”Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen”, sade chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

Läkarna på sjukhuset ansåg på fredagen att oppositionspolitikern var för sjuk för transport och skulle bli kvar på sjukhuset fram till dess att hans tillstånd stabiliseras. De tyska läkarna besökte sjukhuset och ansåg tvärtom att Navalnyj visst skulle klara att flygas ut ur landet, enligt organisationen som skickat dit dem, Cinema for Peace.

Samtidigt hävdade politikerns talesperson Kira Jarmysj att det skulle vara ”livsfarligt” för Navalnyj att bli kvar på det sibiriska sjukhuset, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Det var längre osäkert om Navalnyj skulle få lämna Ryssland. Hans fru vädjade på fredagen till president Vladimir Putin att låta maken få föras utomlands.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?