1515
Annons

Förgiftade ryske oppositionspolitikern har landat i Tyskland – tillståndet stabilt

Ett tyskt ambulansflyg med den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj ombord har landat i Berlin.

Hans tillstånd är stabilt, uppger organisationen Cinema for Peace, som chartrat planet, för tidningen Bild.

Ambulansflygplanet med Navalnyj lyfter från flygplatsen i Omsk.
Ambulansflygplanet med Navalnyj lyfter från flygplatsen i Omsk.Foto:Elena Latypova
En valaffisch från 2018, då Aleksej Navalnyj hindrades från att ställa upp i valet.
En valaffisch från 2018, då Aleksej Navalnyj hindrades från att ställa upp i valet.Foto:Wiktor Nummelin / TT

Omkring kvart i nio på morgonen landade det tyska ambulansflyget på Berlin-Tegel. Planet hade lyft från Omsk i Sibirien strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Navalnyj, som ligger i koma, ska nu föras till universitetssjukhuset Charité för vård.

Hustrun Julia Navalnaja och talespersonen Kira Jarmysj publicerade under morgonen bilder på sociala medier där oppositionspolitikern lyftes in i flygplanet.

”Utan ert stöd hade vi inte kunnat ta med honom”, skriver Navalnyjs fru Julia på Instagram till politikerns anhängare.

”Kampen för Aleksejs liv och hälsa har bara börjat, skriver Jarmysj på Twitter.

Anhängare till Navalnyj reagerade med lättnad på beskedet om att han flygs ut ur Ryssland.

”Jag vill tro att all denna bortödslade tid inte kostar Aleksej livet”, skriver oppositionspolitikern Ilja Jasjin på Twitter.

Ambulansplanets avfärd från Omsk skedde två dygn efter det att Navalnyj, en mångårig kritiker av president Vladimir Putin, insjuknat på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva, med symtom på förgiftning. Planet tvingades landa i Omsk, nästan 300 mil öster om Moskva, där han lades in på sjukhus.

Vad 44-åringen råkat ut för är fortfarande oklart, men omvärlden reagerade snabbt efter beskedet i torsdags. Både Tyskland och Frankrike erbjöd sig att vårda Navalnyj, och under fredagen landade ett tyskt ambulansflyg med ett medicinskt team redo att hämta honom.

De ryska läkarna sade sig då ha hittat kemiska substanser på Navalnyjs kläder och händer, men tonade samtidigt ner hans hälsoproblem.

”Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen”, sade chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

Läkarna på sjukhuset ansåg på fredagen att oppositionspolitikern var för sjuk för transport och skulle bli kvar på sjukhuset fram till dess att hans tillstånd stabiliseras. De tyska läkarna besökte sjukhuset och ansåg tvärtom att Navalnyj visst skulle klara att flygas ut ur landet, enligt organisationen som skickat dit dem, Cinema for Peace.

Samtidigt hävdade politikerns talesperson Kira Jarmysj att det skulle vara ”livsfarligt” för Navalnyj att bli kvar på det sibiriska sjukhuset, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Det var längre osäkert om Navalnyj skulle få lämna Ryssland. Hans fru vädjade på fredagen till president Vladimir Putin att låta maken få föras utomlands.


Svenske toppchefen ser slutet på inflationsrusningen

De verkar finnas en konsensus vid toppmötet i Davos att vi står inför en ordentlig ekonomisk avmattning men sannolikt inte en recession. Och blir det ändå recession blir den kortvarig och mild.

Den bilden tecknar Jonas Prising, svensken som i rollen som vd och ordförande för den globala bemanningsjätten Manpower har tentakler i över 80 länder. 

Jonas Prising, vd för Manpower.
Jonas Prising, vd för Manpower.Foto:Bertil Ericson/TT

Som vd och ordförande för det i USA noterade Manpower, som omsätter en bit över 200 miljarder kronor i 80 länder, har Jonas Prising en global insyn som gör honom till en synnerligen efterfrågad företagsledare i Davos. Under den 20 minuter långa intervjun med Dagens industri kommer det ständigt fram personer och vill hälsa. 

”Diskussionen här har varit relativt positiva”, säger han. 

Ett undantag är kriget i Ukraina. Manpower hade en stor verksamhet i Ryssland, men bestämde sig redan för två år sedan att lämna marknaden. 

”Det fanns flera skäl, ekonomiska aspekter och att den politiska situationen var osäker. Affärsriskerna var för höga”, säger han. 

Först i januari i år lyckades man sälja rörelsen. I dag har Manpower en stor verksamhet i Polen, där man också sysselsätter 3.000 ukrainare. Jonas Prising var själv i Polen i mars för att delta i arbetet med att försöka få ut medarbetares familjer ur krigszonen, ordna boende och möjlighet till försörjning. 

”Jag vet inte hur kriget slutar, men jag misstänker att alla blir missnöjda. Ryssland kommer inte att uppnå sina mål, Ukraina inte sina och inte Europa heller”, säger han som räknar med att sanktionerna inte försvinner på ”åratal”. 

”Kriget har förändrat relationerna permanent.” 

Jonas Prising på plats i Davos.
Jonas Prising på plats i Davos.Foto:Anna Ekelund

I Davos har han träffat både Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, liksom finländska och svenska politiker. Att Sverige ansöker om Natomedlemskap är bra, anser han. 

”Det känns bra som svensk att känna att vi tillhör en större allians. Men det är en stor förändring på väldigt kort tid. Men givet det förändrade läget är det en mycket bra förändring, en nödvändig förändring”, säger han.

När den gäller den akuta kompetensbrist som många företag lider av ger han en relativt god prognos. 

”En stor del av den höga löneinflation och akut kompetensbrist som vi ser beror på pandemin och vi tror att det håller på att normaliseras. De som försvann från arbetsmarknaden kommer tillbaka, löneinflationen kommer att avmattas, och vi räknar med att den minskar gradvis under året”, säger han.  

Hur inflationen blir generellt beror på utvecklingen för råvaror, energi och mat, men ökningstakten av löneinflationen har nått sin peak i USA, säger han, och räknar med att samma sak händer i Europa. 

En förändring som pandemin fört med sig är att det han kallar för nödvändig arbetskraft, de som måste komma till jobbet oavsett kris, har insett sitt värde – och att de inte får motsvarande ersättning. I dessa kategorier, inom sjukvården exempelvis, kommer lönetrycket att vara högt, förutspår han. 

En annan förändring är förstås det flexibla arbetssättet.

”Flexibiliteten är här för att stanna. I Sverige är vi bra på detta, men det är en väldigt stor omvälvning i många andra länder”, säger Jonas Prising. 

Företagsledare som före pandemin inte kunde tänka tanken att anställda inte skulle vara på kontoret har tvingats inse att anställda – och sådana man vill rekrytera – kräver det. 

”Ett flexibelt arbetsliv rankas väldigt högt. Många är beredda att få lägre lön om de får högre flexibilitet”, säger Jonas Prising. 

Manpower har huvudkontoret i Milwaukee i Wisconsin och dess högsta chef jobbade också hemma under pandemin. 

”Absolut, under en lång tid fick ingen, inte jag heller, komma till jobbet i USA.”

Och nu när han kan arbeta på kontoret har han fortsatt att delvis arbeta på distans. 

”Jag tar också del av ökad flexibilitet på ett sätt som jag inte ens trodde var möjligt”, säger han och verkar mycket nöjd med det. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?