1515

Författaren: ”Ett dygn i veckan vilar vi från allt”

Författaren och pastorn Tomas Sjödin återinförde vilodagen för att få tillbaka kontrollen över sitt liv. Under ett dygn varje vecka vilar han och hustrun från telefoner, datorer och pengar.

”Jag tror på fullt allvar att det har förändrat våra liv.”

Författaren och pastorn Tomas Sjödin.
Författaren och pastorn Tomas Sjödin.Bild:Maria Lindeskär

Det var när de satte sig med kalendrarna för att boka in en middag med vänner och insåg att det inte gick under överskådlig tid, som de insåg att de hade ett problem.

”Jag har alltid haft svårt att få till en regelbunden rytm som gör att jag orkar på sikt. Och ingen av oss är typen som klarar att sänka tempot. Så vi dammade av världens äldsta livsstilskod, 6:1, och gjorde en egen variant av den judiska sabbaten. Vi lät ett dygn i veckan bli helt annorlunda än de andra, gjorde en lista över saker vi ville fylla det dygnet med, och en lista över saker vi sa nej till.”

På ja-listan stod långpromenader, omsorgsfull matlagning, umgänge med vänner och att sova middag. På nej-listan stod mobiltelefon, dator och att spendera pengar. De senaste fem åren har paret Sjödin haft dessa vilodygn, som börjar klockan 18.00 varje lördag och tar slut ett dygn senare.

”Människan är inte konstruerad för att ha ett konstant tryck över sig under allt för lång tid. Om man inte inser det i tid kan man bli sjuk i hjärnan. Om vi bara hade fortsatt hade det säkert slutat med att någon av oss hade klappat ihop, eller vår relation.”

Det svåraste att vänja sig vid var att inte göra av med pengar.

”Vår son tröstade oss med att man måste göra något 21 gånger innan det blir en vana. Det tog några månader, sedan skedde ett skifte från att vi inte får göra av med pengar, till att vi slipper. Det är en väldigt skön känsla.”

Du har sagt att det är en kärlekshandling att vila, hur menar du?

”Någonstans finns det ett pris för att låta sig fara med i en livsstil som är osund. Och vi får betala med det allra dyrbaraste i våra liv, nämligen våra kärlekar – barnen, ens partner, ens åldrande föräldrar. Att vila är då inte bara ett sätt att må bra själv utan i konkret handling älska de man älskar. Jag blir en bättre partner och pappa om jag vilar.”

Du har pratat i P1 Vinter om vila och skrivit boken ”Det händer när du vilar”. Vad är det som händer?

”Regelbunden vila aktiverar andra delar av en själv. Jag är aldrig så kreativ som när jag har vilat. Något händer när du släpper taget och slutar försöka, till exempel går och tar en kaffe i stället för att sitta vid skrivbordet och lösa ett problem.”

Hur har era liv förändrats efter fem år med vilodagar?

”Vi lever ett ganska pressat liv, men vi orkar mer, är i bättre takt med varandra och det färgar av sig på de andra dygnen. Vi ser vilodygnet som starten på veckan och det känns som att man är mer i fas under arbetsveckan, man har tänkt igenom saker bättre.”

Vad har ni fått för reaktioner på era vilodagar?

”Det är ett vanligt förekommande ämne när vi har gäster, alla vill prata om det. Många skojar och ifrågasätter, men merparten tycker det är väldigt spännande. Jag träffar ganska få som är nöjda med sitt livstempo. Tyvärr blir de som har hittat en bra rytm ofta sedda lite över axeln, när det i stället är de vi borde hedra.”

Tomas Sjödin vill inte definiera vila, utan menar att det är att göra ”någonting annat”.

Vilken är din favoritvila?

”Att gå i skogen. Skogen har ingen agenda, träden vill inte ha någonting av mig, de bara står där. Det är så otroligt befriande.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?