ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Författare: MP:s tidigare glans har falnat

Ett rekordlågt stöd för Miljöpartiet i den senaste Sifo-mätningen och utspel om fotbojor för personer som ska avvisas. Det är tecken på att glansen slutligen försvunnit, säger en författare som skrivit en bok om partiet.

I den senaste väljarbarometern får regeringspartiet Miljöpartiet rekordlåga 3,2 procent. Det är första gången på 15 år som Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i en Sifo-mätning. Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, skriver i ett mejl till TT att partiet "har gått fram framåt i flera andra undersökningar och att det är över ett år kvar till valet":

"Jag känner mig trygg med att våra politiska lösningar för ett grönare och mer solidariskt Sverige ger resultat. Vårt förtroende i miljöfrågor har ökat senaste tiden och vi fortsätter att lägga fram kraftfulla förslag för att minska klimatutsläppen", skriver Amanda Lind.

Ministern: "Nå fram bättre"Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommenterar raset med att partiet måste "ha fokus på att leverera och göra det som man kan förvänta sig av ett miljöparti".

"Jag tror att vi behöver göra det fortsatt ännu mer, och framför allt nå fram. Det har visat sig i flertalet studier att människor kan uppleva verkligheten annorlunda än vad den faktiskt är. Att Sverige just nu har den största miljöbudgeten någonsin är någonting som vi behöver kommunicera mycket bättre, men som människor också behöver uppleva i sin vardag", säger hon.

Mätningens låga resultat sker trots att partiet på sista tiden fått igenom flera förslag inom sitt kärnområde miljö. Glansen som Miljöpartiet haft sedan valet 2010, som lockat de trendkänsliga rörliga väljarna, har nu försvunnit. Det beror delvis på regeringssamarbetet, men även från den stora krisen som drabbade partiet i fjol.

Enligt Maggie Strömberg, politisk reporter på Ekot och författaren till boken om Miljöpartiet "Vi blev som dom andra", är det ett tecken på den vilsenhet som nu präglar partiet.

"Miljöpartiet är inte rätt parti när det kommer krav på hårdare tag efter terrorattacker. De har inte politik för det och jag tror att de har väldigt svårt att hitta rätt", säger hon.

Miljöpartiets förslag om att fotboja ska beläggas på personer som fått avvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk har väckt kritik. Det är ett tydligt exempel på Miljöpartiets svårigheter att hitta sin plats.

Det är väldigt tydligt att de väljare som verkligen gillar Miljöpartiets politik känner sig svikna av kompromisserna i regeringen. Samhällsandan går in en helt annan riktning än Miljöpartiet, mer auktoritär och med mindre öppenhet. Det är svårt för Miljöpartiet att hantera, säger Maggie Strömberg.Samtidigt ska det inte ses som en helomvändning för partiet, det kommer sannolikt inte komma många fler förslag i den riktningen.

Fridolin hänger kvarTrots att Miljöpartiet har bytt ut personer från viktiga poster har de knappt återhämtat sig från krisen förra året, som även präglats av interna strider. När förra språkröret Åsa Romson avgick höjdes många röster för att även Gustav Fridolin skulle avgå.

Men än är det inte slutet för språkröret, menar Strömberg.

"Jag tror inte att han hänger särskilt löst. Framförallt för att det inte finns något tydligt alternativ. Jag skulle gissa att Fridolin får vara kvar den här mandatperioden, det skulle förvåna mig annars."

Tyck till