Annons

Företagsakuten öppnar portarna – men flygbolagen får vänta

På fredagen öppnade Riksgälden sin företagsakut för små och medelstora företag. ”Det här kommer att hjälpa bolag i trubbel”, säger riksgäldschefen Hans Lindblad. 

Riksgäldschefen Hans Lindblad.
Riksgäldschefen Hans Lindblad.Foto:Joey Abrait

Totalt garanteras banklån på totalt 100 miljarder kronor till små och medelstora företag. Intresset för lånen är svalt, konstaterade representanter för Svenskt Näringsliv nyligen i Di. Men, riksgäldschefen Hans Lindblad ger en annan bild. 

”Det har varit ett väldigt stort intresse från bankerna. Jag är glad att det här är på plats för det är väldigt allvarligt och nu gäller det för företagen att snabba på till bankerna och bankerna till oss. Det här en viktig pusselbit för att rädda företag från konkurs”, säger han. 

”Det är klart att jag förstår att man kan föredra en rak transferering framför ett lån som man måste betala tillbaka. Men, nu är det det här som erbjuds”, säger Hans Lindblad vidare. 

Som mest kan företag låna 75 Mkr. Riksgälden garanterar 70 procent av kreditrisken mot en avgift som ligger mellan 0,53 och 1,03 procentenheter. För bolag med högre risk kan avgiften dock bli högre. Kreditbedömningen görs av bankerna. 

”Vi konstaterar att stödet ska riktas till företag som såg ut att vara livskraftiga när krisen slog in. Jag är övertygad om att det här kommer att hjälpa bolag i trubbel.” 

Om ett företag som har ett lån med statlig garanti går i konkurs hamnar staten bland fordringsägarna tillsammans med banken och andra berörda. 

”Det är den risken staten tar. Det ska avgiften kompensera för” säger Hans Lindblad. 

Trögare har det gått med de fem miljarder i kreditgarantier som ska gå till den hårt drabbade flygsektorn, som annonserades redan för två och en halv vecka sedan. Samtal pågår med danska staten, såväl som med EU.  

”Vi är inte färdiga med det. Det pågår förhandlingar där”, säger Hans Lindblad. 

Fotnot: Företagslånen har en löptid på upp till 3 år och det kan vara amorteringsfritt under lånets hela löptid. Banken får ge uppskov på räntan de första 12 månaderna.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?