Annons

Företaget tog fart trots tvivlare

TRANÅS. Ur finanskrisen och varsel föddes idén att Sanda och Belmir Bosnjak skulle hyra ut sin egen arbetskraft.

Sju år senare har parets bemannings- och serviceföretag Full-Fart vuxit till 30 anställda.

Belmir Bosnjak och Sanda Bosnjak.
Belmir Bosnjak och Sanda Bosnjak.Bild:Amanda Lindgren

Byggboomen har gjort avtryck även på Tranås. Vid infarten till centrum avlöser nybyggda företags- och industrilokaler varandra. Det står i bjärt kontrast till de sömnigt pittoreska samhällen man passerar på vägen hit.

Och mer planeras berättar Belmir Bosnjak, medgrundare och ägare till Tranås All Service som driver bemannings- och serviceföretaget Full-Fart, när han visar bygget av företagets nya lokaler.

”Jag letade efter större lokaler att hyra men när jag räknade på det så blev det mer ekonomiskt att bygga egna och det har även andra företag upptäckt så därför byggs det mycket nytt här”, säger Belmir Bosnjak.

Lokalerna, som ska var inflyttningsklara i början av nästa år, är företagets största investering hittills och kommer att landa på drygt fem miljoner kronor.

”Vi försöker hålla nere kostnaderna genom att göra mycket själva. Och vi planerar att hyra ut en del av lokalerna. Det här är första gången vi behövt ett lån för att finansiera en investering. Tidigare har vi bara återinvesterat överskottet i verksamheten”, säger han.

Än så länge huserar Full-Fart i Tranås centrum, på 120 kvadratmeter som har man vuxit ur.

”Vi flyttade hit för tre år sedan från en liten lokal på 20 kvadratmeter och innan dess använde vi köket som vårt första kontor. I den nya byggnaden får vi 500 kvadratmeter kontor och 1.000 kvadratmeter lager så det finns plats för företaget att växa mer”, säger Sanda Bosnjak, medgrundare och ägare.

Bemannings- och serviceföretaget Full-Fart sysslar i huvudsak med uthyrning av personal för industri- och lagerarbete men också städservice för företag och privatpersoner. De utför även andra tjänster som måleri, fastighetsservice och snöskottning. Företaget är verksamt i Tranås, Nässjö och Ljungby.

Under mätperioden 2013-2016 växte företaget med 553 procent och omsatte 11,1 Mkr för det brutna räkenskapsåret som avslutades i april 2016. Och företaget har fortsatt växa. Omsättningsprognosen för 2017 är 17 Mkr och bolaget har i nuläget 30 anställda.

”I takt med att vi skapat oss ett bra rykte har vi också fått fler kunder och fått större uppdrag för ett par av våra nyckelkunder. Det har gjort att tillväxten tagit fart de senaste åren”, säger Sanda Bosnjak.

Bolaget startade paret Bosnjak i augusti 2010. Men det var aldrig tänkt att de skulle driva företag ihop.

”Att driva företag har alltid varit Belmirs dröm inte min, jag hade aldrig tänkt tanken”, berättar Sanda Bosnjak.

Sanda var sju år när hon 1993 kom som flykting till Sverige från Bosnien med sin familj. Hon växte upp i Kisa. Belmir, som också är från Bosnien, träffade hon i Sverige. Han arbetade då på ett tillverkningsföretag här i Tranås så hon flyttade hit för snart tio år sedan och fick också jobb inom tillverkningsindustrin.

När finanskrisen slog till blev de båda varslade från sina arbeten, samtidigt som deras dotter Amina föddes i februari 2010.

”Jag har alltid velat ha ett eget företag och arbeta åt mig själv, så när jag var föräldraledig började jag planera för att starta eget”, berättar Belmir Bosnjak.

Konjunkturläget vände ganska snabbt och företagen började återanställa varslad personal. Men då hade parets planer på att starta eget börjat ta form. Istället blev den tidigare arbetsgivaren företagets första kund.

”Affärsidén var att vi bara skulle hyra ut vår egen arbetskraft genom vårt företag”, säger Sanda Bosnjak.

Men man fick fler förfrågningar än vad man själva mäktade med.

”I början fick vi ta hjälp av släkt och vänner för att hinna med, men i dag annonserar vi och tar hjälp av arbetsförmedlingen när vi behöver personal”, säger Sanda Bosnjak.

Även om paret hade några kunder som trodde på deras affärsidé så minns de hur svårt det var att få igång verksamheten.

”Utan utbildning och kunskap om att driva företag så var det tufft att ta oss in på marknaden. Det var inte många som trodde på oss. Men det gjorde oss bara mer envisa att vilja bevisa att vi kan lyckas, att inte ge upp”, säger hon.

För ett par år sedan slutade de hyra ut sin egen arbetskraft för att istället fokusera på att vara företagare. För Belmir har företagardrömmen gått i uppfyllelse och han planerar hela tiden för företagets utveckling och framtid.

”Huvudkontoret kommer alltid att ligga i Tranås men vi vill även ha lokalkontor i Nässjö och Vetlanda. Om tre år omsätter företaget 50-60 miljoner kronor”, säger Belmir Bosnjak.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera