1515

Företagens framtidstro faller i Sydafrika

Framtidstron bland sydafrikanska företag är på den lägsta nivån sedan mitten av 1980-talet, enligt ett månatligt index från landets handelskammare.

Index föll till 89,6 i augusti, från 95,3 i juli. Nedgången är den största som har uppmätts sedan hösten 2015. Enligt handelskammaren hänger nedgången samman med den politiska turbulensen i landet och slitningarna inom regeringspartiet ANC, som slår mot förtroendet bland investerare.

Sydafrika, den afrikanska kontinentens mest industrialiserade land, tog sig under årets andra kvartal ur en recession med en tillväxt på 2,5 procent jämfört med kvartalet före. Det kan jämföras med BNP-minskningarna på 0,6 respektive 0,3 procent under de två närmast föregående kvartalen.

För att stimulera tillväxt sänkte den sydafrikanska centralbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 6,75 procent i juli, den första räntesänkningen på fem år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?