ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Företagen investerar mer i forskning

Svenska företag tror på kraften i innovation. För andra året i rad uppger vart tredje företag att det avser att öka sin forsknings- och utvecklingsbudget under kommande år.

En undersökning bland 200 svenska företag inom life science, it och telekom som Demoskop har gjort på uppdrag av Awapatent visar att 87 procent av de tillfrågade företagen kommer att investera lika mycket eller mer i forskning och utveckling under 2017 som de gjorde under 2016.

Av de tillfrågade företagen uppger 34 procent att de tänker öka sin forsknings- och utvecklingsbudget under 2017. I motsvarande undersökning i fjol var det också vart tredje företag som tänkte öka budgeten, och året innan var det vart femte företag som tänkte öka budgeten.

”Det visar på en optimism och att företagens framtida möjligheter ligger i fortsatt forskning och utveckling. Det är genom de satsningarna som man kommer att lyckas framåt”, säger Magnus Hallin, vd för Awapatent.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån investerade svenska företag 94,8 miljarder kronor i forskning och utveckling under 2015. Det är en ökning med 5,9 miljarder kronor jämfört med 2013. Investeringar i forskning och utveckling görs enligt Magnus Hallin i goda konjunkturer för att säkra framgångar när konjunkturen vänder neråt.

”Man ökar budgeten för forskning och utveckling och satsar framåt nu för att ha bra produkter i en sämre konjunktur.”

Vart tredje tillfrågat företag uppger att de inte skyddar sina produkter eller innovationer alls. Bland it- och telekomföretagen är siffran 40 procent och bland bolagen inom life science-sektorn är siffran 21 procent. Vart tredje företag anger dessutom att patent är helt oviktigt för deras affärsutveckling.

”Det är oroväckande att det är en relativt stor andel av företagen som inte gör det. Det är en förlegad syn på patent att det bara skulle vara till för att skydda en produkt. Det är ett sätt att skapa värde i bolaget och för små och medelstora företag kan det vara patent som möjliggör kapitalanskaffning”, säger Magnus Hallin.

De svarande i undersökningen består av ett slumpmässigt urval av forsknings- och utvecklingschefer på företag med svensk verksamhet inom it/telekom samt läkemedel/medicinteknik/bioteknik.

Deras företag omsätter minst 20 Mkr och har minst tio anställda i den svenska verksamheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer