1515

Företagen illa ute - Svenskt Näringsliv ställer nya krav på regeringen

Nästan var fjärde företag skulle inte kunna betala löner till personalen om intäkterna halveras under tre månader, enligt en analys från Svensk Näringsliv.

Organisationen lämnade på söndagen en lista till regeringen med åtgärder man vill se för att rädda företag från undergång.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.Foto:Henrik Montgomery/TT

Läget för svenska företag har försämrats drastiskt den senaste veckan, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Nu ser 6 av 10 risk för personalneddragningar om läget förvärras ytterligare, att jämföra med 3 av 10 tidigare i veckan. 1 av 4 upplever likviditets- eller finansieringsproblem. 

Svenskt Näringsliv har mer djupgående analyserat hur motståndskraftiga svenska företag är genom att titta på hur många som inte har tillräckligt med pengar i kassan för att betala löner till sina anställda om intäkterna halveras i tre månader, alternativt uteblir helt.

Slutsatsen är att 23 procent av företagen inte skulle klara att betala personalkostnaderna i det förstnämnda scenariot.

”Likviditeten är ett problem för många företag när intäkter uteblir men kostnaderna är kvar. Därför behövs statliga kreditlösningar och kraftfulla och snabba ytterligare åtgärder därtill”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Organisationen har undersökt aktiva aktiebolag med en omsättning på minst en halv miljon kronor, totalt 290.000 bolag, och utgått från hur likviditeten såg ut i de senaste tillgängliga årsredovisningarna från 2018. Man har sedan jämfört de likvida medlen med lönekostnaderna under tre månader.

Utgångspunkten har varit att företagen ska stå för lönekostnaderna full ut, men att övriga rörelsekostnader halveras. 

Värst är situationen för företag inom hotell- och restaurangbranschen där cirka 37 procent inte klarar personalkostnaderna, följt av industribolag som ligger strax under det. Bäst klarar sig företag inom ekonomi, juridik och kommunikation där 15 procent har för lite i kassan.

Om utvecklingen skulle bli ännu mer dramatisk, och intäkterna blir noll under tre månader, blir effekterna också större. Då skulle var tredje företag inte klara att betala löner, och inom hotell och restaurang handlar det om över hälften.

Svenskt Näringsliv har tagit fram en lista med nya åtgärder som man anser behövs för att undvika att mängder av företag går under, som man på söndagen lämnade till regeringen. 

På den finns att skapa ett permitteringssystem inom ramen för korttidsarbete, där arbetstiden ska kunna minska med 100 procent och staten stå för lönekostnaden motsvarande minskningen, möjlighet att skjuta upp momsinbetalning, tillfälligt slopande av arbetsgivarnas sjuklöneansvar, specifika stödåtgärder till de värst drabbade branscherna och att regeringen säkerställer säkerställer att den fria rörligheten för varor fungerar inom EU. 

Organisationen slår fast att coronakrisen kommer att ställa helt nya krav på den svenska kreditmarknaden, när bolag som aldrig tidigare varit i behov av korta krediter kommer att behöva det för att överleva. Riksbanken har beslutat att utöka belåningen till bankerna med 500 miljarder kronor, och minst 100 miljarder av dem ska lånas ut vidare till företag. Men det kommer inte att vara tillräckligt, bedömer Svenskt Näringsliv.

”Riksbankspaketet och sänkningen av bankernas kapitalkrav är systemstabiliserande och nödvändiga reformer som kommer att hjälpa delar av näringslivet. Samtidigt finns företag med akuta problem som inte kommer få del av den här nyutlåningen”, säger Jan-Olof Jacke.

Bankerna är skyldiga att säkerställa att alla låntagare har en långsiktig återbetalningsförmåga.

”Det är svårt att göra det för de verksamheter som nu drabbas hårt och saknar fasta tillgångar.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?