1515

Företagarna om LO:s skatteförslag: ”Förödande för svensk ekonomi och företagande”

LO:s förslag till skattereformer skulle vara direkt skadliga för svenskt näringsliv, menar Företagarnas vd Günther Mårder, och pekar på risken för förlorad konkurrenskraft.

”Det största hindret för svenska företag just nu är att få tag på rätt kompetens”, säger han till Di.

Företagarnas vd Günter Mårder.
Företagarnas vd Günter Mårder.Foto:Amanda Lindgren (Di)

LO gick på lördagen ut med ett omfattande förslag till skattereformer som enligt fackförbundet skulle minska klyftorna i samhället – bland annat hårdare beskattning på inkomster över en miljon kronor, höjd kapitalskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och höjd fastighetsskatt.

Företagarnas vd Günther Mårder är kritisk till förslagen som han menar skulle slå hårt mot svenska företagares förmåga att attrahera arbetskraft. 

”Förslagen tar inte sikte på att lösa de stora utmaningar som Sverige har att skapa en större kaka att fördela. Vi behöver bygga ett land som attraherar människor från andra länder med hög utbildning och efterfrågad kompetens att vilja komma till hit”, säger han till Di.

Günther Mårder skulle hellre vilja se att debatten handlade om hur skattebasen kan växa snarare än hur skatterna ska fördelas. 

”LO tar sikte på de som har högst utbildning, som sannolikt kommer att arbeta flest timmar med de mest avancerade arbetsuppgifterna och därmed har störst potential att göra att kakan växer”, säger han.

”Det största hindret för svenska företag just nu är att få tag på rätt kompetens och de här förslagen skulle bli en katalysator för människor som inte är starkt beroende av att stanna i Sverige att lämna landet. Det vore förödande för svensk ekonomi och företagande.”

LO vill bland annat att rot- och rutavdragen ska tas bort och att kapitalinkomster ska höjas till beskattning om 35 procent. Alla särregler för beskattningen av fåmansbolag ska därtill slopas, enligt LO:s förslag.

”Argumenten för högre skatt på utdelat kapital missar vad som har hänt med en utdelningsbar krona längs vägen, där bolagsskatten är en viktig komponent. Det är lätt att få bilden att de som driver fåmansbolag är ett förmöget släkte, men det är en väldigt liten klick. Statistik visar även att av alla som startar fåmansbolag misslyckas hälften att skapa ett bärkraftigt företag redan de första fem åren efter grundandet. Det måste finnas en morot för att kompensera och motivera för det risktagandet”, säger Günther Mårder.

Här kan du läsa LO:s skattepolicy i sin helhet. 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?