Bristen på arbetskraft pekas ofta ut som det största bekymret för svenska industriföretag. APS Pulverlacks ägare Mikael Andersson tycker problemet är lite överdrivet.
”Våga prova människor som inte har världens bästa cv”, är hans lösning.
Jonas Lindblad
Text
Foto:Amanda Lindgren
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Visa allt som ingår
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.
Innehåll från Sectra CommunicationsAnnons
Säkerhetsarbetet – det nya normala
Robert Lidquist, vice vd på Sectra Communications.
I takt med att allt fler samhällskritiska funktioner digitaliseras ökar kraven på cybersäkerhet. Att skapa och upprätthålla ett kontinuerligt skydd av den digitala infrastrukturen innebär ett stort förändringsarbete från samhällets sida.
– Proaktivt och kontinuerligt säkerhetsarbete är en del av det nya normala och det behöver börja i toppen, säger Robert Lidquist, vice vd på Sectra Communications.
Att skapa ett fullständigt skydd mot en cyberattack är svårt, för att inte säga omöjligt. Det finns dock många åtgärder som verksamheter kan göra för att förbättra skyddet och insatser som minskar påverkan vid ett angrepp.
Sectra Communications arbetar med säkerhetslösningar för samhällsviktiga verksamheter. De har lång erfarenhet av säkerhet och erbjuder lösningar för säker kommunikation, VPN och monitoreringslösningar för IT- och OT-system, något som gör dem till en ledande aktör och samarbetspartner inom cybersäkerhet.
– En säkerhetsanalys av organisationen är ett bra första steg, för att sedan gå vidare med att prioritera vilka punkter som är kritiska för ens unika verksamhet. Jag vill också belysa att det är viktigt att gå igenom leverantörskedjan utifrån den kravställning man har på säkerhet, förklarar Robert Lidquist.
Viktiga aspekter i säkerhetsarbetet
Centralt när det kommer till förändringsarbete inom säkerhet är att det implementeras i det vardagliga arbetet och framför allt att det drivs uppifrån.
– Det är svårt att förändra verksamheten från gräsrotsnivå – det är ett arbete som måste börja i ledningsrummet där budget och resurser säkerställs. Digitaliseringen medför att fler delar av samhället blir uppkopplade och attackytorna för cyberattacker ökar.
– Kriminella och illasinnade aktörer utvecklar konstant sina förmågor att attackera och få ut information. Därför är det viktigt att se säkerhetsarbetet som något som sker konstant och aldrig avstannar, säger Robert Lidquist.
Arbetar för ett säkrare samhälle
Sectra Communications hjälper samhällsviktiga verksamheter att arbeta för ett säkrare samhälle genom att tillhandahålla lösningar som möjliggör säkert informations- och kommunikationsutbyte. Cybersäkerhet handlar inte längre enbart om enskilda organisationers säkerhet. Med ansvar över kunder och privatpersoners data besitter verksamheter och organisationer nu för tiden ett större samhällsansvar.
– Det behöver inte ta flera år att höja sin nivå väsentligt. Allt beror på verksamhetens utgångsläge men att utföra åtgärder som höjer säkerheten kan gå förhållandevis fort – börja med att göra en säkerhetsanalys av verksamheten och var medveten om att arbetet innefattar teknik, processer och människor, avslutar Robert Lidquist.
Om Sectra Communications
Sectra Communications utvecklar produkter och tjänster som skyddar samhällets mest känsliga information och kommunikation. Erbjudandet omfattar säker röst- och datakommunikation med lösningar som är certifierade såväl nationellt som av EU och NATO. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.