1515
Annons

Företagaren lever på bankkontot: ”Har tappat 99 procent av intäkterna”

Floristen och dekoratören Anna Kjellbergs firma har tappat nästan 100 procent av sina intäkter, trots detta har hon inte haft någon hjälp av de företagsstöd som sjösatts under våren. Enskilda firmor har liten hjälp av regeringen krisåtgärder, anser hon.

”En permitteringslösning hade varit bra”, konstaterar hon.

Företagaren Anna Kjellberg.
Företagaren Anna Kjellberg.Foto:Privat

”Det känns som om politiker ser enskilda firmor som hobbyverksamhet och något man sysslar med vid sidan av – som att vi virkar grytlappar och säljer på marknaden.”

Det säger Anna Kjellberg, som har drivit sitt företag Sthlm Floral Design i över tio år. Årsomsättningen, cirka 1 miljon kronor, har varit relativt konstant över åren, enligt egna uppgifter. 

”När jag startade var det mycket dyrare och mer komplicerat med aktiebolag, som revisorsplikt och andra bokföringskrav. Min enskilda firma har rullat på och jag har inte känt mig manad att byta företagsform”, konstaterar hon. 

I vanliga fall anlitas hon som florist och dekoratör till stora företagsevenemang. Bland kunderna finns framför allt eventbolag men även festvåningar och privatpersoner som firar jämnt eller gifter sig. 

Hur har din verksamhet påverkats av krisen?
”Hela branschen står still med restriktionerna av sammankomster på 50 personer. Jag har i princip tappat 99 procent av intäkterna. Jag har bara haft några mindre uppdrag, som att plantera krukor utanför Operan.”

Hittills har hon inte haft hjälp av något stöd. 

”Det som erbjuds är att skjuta upp skatter och avgifter. Men pengarna ska in, plus ränta, och varifrån ska jag få dem ifrån när jag inte har några intäkter?”

Inte heller a-kassa ser Anna Kjellberg som ett alternativ. 

”Småa (A-kassan för småföretagare) gav beskedet att det är 15 veckors handläggningstid. Sedan får jag inte heller skriva offerter eller ta uppdrag om det kommer in något jobb av en stamkund.”

Hur har du klarat dig under de här månaderna?
”Jag har varit bra på att lägga undan och plöjer igenom mina bankkonton. Kolleger i branschen som inte har lika mycket sparat har det riktigt tufft.”

Vilken typ av stöd hade hjälpt dig i det här läget?
”En permitteringslösning hade varit bra. Men om man tittar på Frankrike till exempel har småföretagare som tappat all omsättning fått checker för att klara sig utan en massa byråkrati. Det hade jag gärna sett i Sverige också.”

Tror du på lättnader i hösten?
”Jag hoppas på det. Samtidigt ser jag många småföretag gå under, även lite större eventföretag har varit tvungna att avskeda sina medarbetare. För oss som är kvar innebär det att våra nätverk försvinner och att vi måste jaga nya kunder. Det kommer att ta tid.”


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?