1515

Företagare om lokala kontoret: ”Tråkigt om de lade ner här”

Luleå. E-handelsföretaget Stoorstålka håller till bara ett stenkast från Handelsbankens kontor i Jokkmokk. 

”Det är fantastiskt att ha så nära till banken. Det skulle vara tråkigt om de la ner här”, säger delägaren Piera Niilá Stålka. 

Handelsbankens kontor i Jokkmokk är ett av två på orten.
Handelsbankens kontor i Jokkmokk är ett av två på orten.Foto:Piera Niila St lka
Piera Niilá Stålka.
Piera Niilá Stålka.

I en affärslokal i Jokkmokks gamla centrum håller butiken Stoorstålka till. Ägarna Piera Niilá Stålka och Lotta Stoor beskriver företaget som ett samiskt varuhus för designprodukter med bas i den samiska formtraditionen. Stoorstålka har en fysisk butik men större delen av omsättningen kommer från näthandel. 

Sedan butiken startades 2013 har bolaget varit kund hos Handelsbanken SHB A +0,02% Dagens utveckling

”När vi drog i gång vår butik hade vi behov av att ha kortterminal och lite sånt. Handelsbanken tog emot samma dag och vi kunde beställa kortterminal direkt. Då blev det Handelsbanken”, säger Piera Niilá Stålka. 

Bankkontoret ligger en knapp minuts promenad från butiken, något som ägarna till Stoorstålka uppskattar. 

”Det är fantastiskt att ha så nära till kontoret och vi har en bra kontakt. Vi känner verkligen de här personerna och de har varit här och hälsat på hos oss. Det är väldigt praktiskt att bara kunna springa in på banken när det behövs”, säger Piera Niilá Stålka. 

Även om öppettiderna på många håll minskat har Handelsbanken närvaro i samtliga kommuner i Norrbotten. I länet, som täcker en fjärdedel av Sveriges yta, har även Sparbanken Nord en stark ställning, med kontor även på mindre orter. Om Handelsbanken lägger ned flera kontor riskerar ingen kommun bli helt utan bank, åtminstone inte den närmaste tiden. 

Att lokala bankkontor försvinner innebär ett avbräck för näringslivet, menar Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten. 

”För företagare betyder det mycket att kunna gå in på sin bank. De lokala bankerna har koll på de företag som finns och förutsättningarna de har. Finns man inte på orten finns risken att banken landar ytterligare lite längre bort”, säger han.

Lars Lindberg har förståelse för att digitaliseringen gör att bankerna måste tänka om, men tror samtidigt att i relationen till entreprenörer är det en konkurrensfördel för en bank att finnas på plats.

”Det tajta förtroendet som kan byggas upp mellan banken och företagarna på orten är otroligt mycket värt. Det är beklagligt om det försvinner”, säger han. 

Piera Niilá Stålka tycker det vore väldigt tråkigt om Handelsbanken skulle lämna Jokkmokk. 

”Då skulle vi överväga att byta till en bemannad bank. Det naturliga då är Sparbanken Nord som har ett kontor med bemanning, de har sparbanksstiftelserna bakom sig och de återinvesterar i regionen. Det ger många pluspoäng hos mig”, säger han. 

Samtidigt har han förståelse för att förändrade vanor hos kunderna tvingar bankerna att agera. Stoorstålka är ett e-handelsföretag och gör de flesta av sina bankärenden på nätet. 

”Visst är Handelsbanken lite konservativ när det gäller ny teknik. Så på sätt och vis är det lite bra om de lägger lite mer pengar på it-investeringar”, säger Piera Niilá Stålka. 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?