Hoppa till innehållet

Annons

Företagare om lokala kontoret: ”Tråkigt om de lade ner här”

Luleå. E-handelsföretaget Stoorstålka håller till bara ett stenkast från Handelsbankens kontor i Jokkmokk. 

”Det är fantastiskt att ha så nära till banken. Det skulle vara tråkigt om de la ner här”, säger delägaren Piera Niilá Stålka. 

Handelsbankens kontor i Jokkmokk är ett av två på orten.
Handelsbankens kontor i Jokkmokk är ett av två på orten.Foto:Piera Niila St lka
Piera Niilá Stålka.
Piera Niilá Stålka.

I en affärslokal i Jokkmokks gamla centrum håller butiken Stoorstålka till. Ägarna Piera Niilá Stålka och Lotta Stoor beskriver företaget som ett samiskt varuhus för designprodukter med bas i den samiska formtraditionen. Stoorstålka har en fysisk butik men större delen av omsättningen kommer från näthandel. 

Sedan butiken startades 2013 har bolaget varit kund hos Handelsbanken SHB A +2,21% Dagens utveckling

”När vi drog i gång vår butik hade vi behov av att ha kortterminal och lite sånt. Handelsbanken tog emot samma dag och vi kunde beställa kortterminal direkt. Då blev det Handelsbanken”, säger Piera Niilá Stålka. 

Bankkontoret ligger en knapp minuts promenad från butiken, något som ägarna till Stoorstålka uppskattar. 

”Det är fantastiskt att ha så nära till kontoret och vi har en bra kontakt. Vi känner verkligen de här personerna och de har varit här och hälsat på hos oss. Det är väldigt praktiskt att bara kunna springa in på banken när det behövs”, säger Piera Niilá Stålka. 

Även om öppettiderna på många håll minskat har Handelsbanken närvaro i samtliga kommuner i Norrbotten. I länet, som täcker en fjärdedel av Sveriges yta, har även Sparbanken Nord en stark ställning, med kontor även på mindre orter. Om Handelsbanken lägger ned flera kontor riskerar ingen kommun bli helt utan bank, åtminstone inte den närmaste tiden. 

Att lokala bankkontor försvinner innebär ett avbräck för näringslivet, menar Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten. 

”För företagare betyder det mycket att kunna gå in på sin bank. De lokala bankerna har koll på de företag som finns och förutsättningarna de har. Finns man inte på orten finns risken att banken landar ytterligare lite längre bort”, säger han.

Lars Lindberg har förståelse för att digitaliseringen gör att bankerna måste tänka om, men tror samtidigt att i relationen till entreprenörer är det en konkurrensfördel för en bank att finnas på plats.

”Det tajta förtroendet som kan byggas upp mellan banken och företagarna på orten är otroligt mycket värt. Det är beklagligt om det försvinner”, säger han. 

Piera Niilá Stålka tycker det vore väldigt tråkigt om Handelsbanken skulle lämna Jokkmokk. 

”Då skulle vi överväga att byta till en bemannad bank. Det naturliga då är Sparbanken Nord som har ett kontor med bemanning, de har sparbanksstiftelserna bakom sig och de återinvesterar i regionen. Det ger många pluspoäng hos mig”, säger han. 

Samtidigt har han förståelse för att förändrade vanor hos kunderna tvingar bankerna att agera. Stoorstålka är ett e-handelsföretag och gör de flesta av sina bankärenden på nätet. 

”Visst är Handelsbanken lite konservativ när det gäller ny teknik. Så på sätt och vis är det lite bra om de lägger lite mer pengar på it-investeringar”, säger Piera Niilá Stålka. 

 

 

Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera