Annons

Företagare om lokala kontoret: ”Tråkigt om de lade ner här”

Luleå. E-handelsföretaget Stoorstålka håller till bara ett stenkast från Handelsbankens kontor i Jokkmokk. 

”Det är fantastiskt att ha så nära till banken. Det skulle vara tråkigt om de la ner här”, säger delägaren Piera Niilá Stålka. 

Handelsbankens kontor i Jokkmokk är ett av två på orten.
Handelsbankens kontor i Jokkmokk är ett av två på orten.Foto:Piera Niila St lka
Piera Niilá Stålka.
Piera Niilá Stålka.

I en affärslokal i Jokkmokks gamla centrum håller butiken Stoorstålka till. Ägarna Piera Niilá Stålka och Lotta Stoor beskriver företaget som ett samiskt varuhus för designprodukter med bas i den samiska formtraditionen. Stoorstålka har en fysisk butik men större delen av omsättningen kommer från näthandel. 

Sedan butiken startades 2013 har bolaget varit kund hos Handelsbanken SHB A -1,26% Dagens utveckling

”När vi drog i gång vår butik hade vi behov av att ha kortterminal och lite sånt. Handelsbanken tog emot samma dag och vi kunde beställa kortterminal direkt. Då blev det Handelsbanken”, säger Piera Niilá Stålka. 

Bankkontoret ligger en knapp minuts promenad från butiken, något som ägarna till Stoorstålka uppskattar. 

”Det är fantastiskt att ha så nära till kontoret och vi har en bra kontakt. Vi känner verkligen de här personerna och de har varit här och hälsat på hos oss. Det är väldigt praktiskt att bara kunna springa in på banken när det behövs”, säger Piera Niilá Stålka. 

Även om öppettiderna på många håll minskat har Handelsbanken närvaro i samtliga kommuner i Norrbotten. I länet, som täcker en fjärdedel av Sveriges yta, har även Sparbanken Nord en stark ställning, med kontor även på mindre orter. Om Handelsbanken lägger ned flera kontor riskerar ingen kommun bli helt utan bank, åtminstone inte den närmaste tiden. 

Att lokala bankkontor försvinner innebär ett avbräck för näringslivet, menar Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten. 

”För företagare betyder det mycket att kunna gå in på sin bank. De lokala bankerna har koll på de företag som finns och förutsättningarna de har. Finns man inte på orten finns risken att banken landar ytterligare lite längre bort”, säger han.

Lars Lindberg har förståelse för att digitaliseringen gör att bankerna måste tänka om, men tror samtidigt att i relationen till entreprenörer är det en konkurrensfördel för en bank att finnas på plats.

”Det tajta förtroendet som kan byggas upp mellan banken och företagarna på orten är otroligt mycket värt. Det är beklagligt om det försvinner”, säger han. 

Piera Niilá Stålka tycker det vore väldigt tråkigt om Handelsbanken skulle lämna Jokkmokk. 

”Då skulle vi överväga att byta till en bemannad bank. Det naturliga då är Sparbanken Nord som har ett kontor med bemanning, de har sparbanksstiftelserna bakom sig och de återinvesterar i regionen. Det ger många pluspoäng hos mig”, säger han. 

Samtidigt har han förståelse för att förändrade vanor hos kunderna tvingar bankerna att agera. Stoorstålka är ett e-handelsföretag och gör de flesta av sina bankärenden på nätet. 

”Visst är Handelsbanken lite konservativ när det gäller ny teknik. Så på sätt och vis är det lite bra om de lägger lite mer pengar på it-investeringar”, säger Piera Niilá Stålka. 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?