1515
Annons

Företag oroliga för svensk personal i Ryssland

Hur blir det för den svenska personalen hos företag i Ryssland då sanktionerna biter? Det finns en oro för trakasserier från Ryssland när utländska företag bommar igen, enligt Svensk-ryska handelskammaren.

Heinz Sjögren, vd för Svenskryska handelskammaren i Sverige.
Heinz Sjögren, vd för Svenskryska handelskammaren i Sverige.
Röda Torget i Moskva.
Röda Torget i Moskva.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Heinz Sjögren, vd för Svenskryska handelskammaren i Sverige, ser att sanktionerna kommer att få en enorm inverkan på Ryssland.

”Det blir Nordkorea 2.0, och det kommer att gå snabbt”, säger han.

Svenska företag i Ryssland drabbas förstås, men det är mer marginellt. De flesta har bara en liten, liten del av sin omsättning i ryska affärer, konstaterar han.

”Då är det värre med de ryska företagen, och för privatpersoner som medelryssen. Det här drabbar gemene man när rubeln minskar i värde och det blir tomt på hyllorna.”

Just nu sitter många företag, både stora och små, och funderar över hur de ska göra med sina ryska verksamheter. Många vill helt enkelt inte vara i Ryssland efter invasionen, berättar han. Men börsbolagen måste gå ut på ett ordnat sätt och informera hela marknaden på en gång, enligt börsreglerna. Därför håller många än så länge tyst, tror han. Eller så kanske de fortfarande tvekar. TT har frågat en rad stora svenska företag, men ännu har inte alla svarat.

”De oroas för trakasserier av sin svenska personal i Ryssland. Nu stängs också luftrummen, och det är svårt att ta sig ut från Ryssland.”

Han förklarar att Ryssland sedan tidigare haft tajt koll på utländsk personal.

”De har till exempel tvingats till täta hälsokontroller, där allt från lungröntgen till syfilisprov har krävts. Det är inte för att Ryssland tror att de går omkring och sprider smitta, utan för att myndigheterna vill ha en hållhake på utlänningar.”

Då fabriker och andra verksamheter stoppas samtidigt som den ryska ekonomin snabbt rasar ihop så kan det bli mer otrevligheter i den vägen, befarar han.

”Det kan bli våldsamt på gatorna i Ryssland”, säger Heinz Sjögren.

Scania, som redan förra veckan stoppade sina leveranser av bilar och reservdelar men som valde att inte kommunicera detta, vill inte prata om rädslan för personalens säkerhet.

”Vi tog beslutet redan då utifrån det läge som var. Varje ord som sägs nu riskerar att bli extra bränsle i konflikten och bre på krisen. Därför valde vi att inte kommunicera det förrän nu”, säger presschef Erik Bratthall på måndagen.

TT: Är ni rädda för personalens säkerhet i Ryssland?
”Personalens säkerhet är det viktigaste för allt för Scania. Jag vill inte gå längre än så. Det är ett otroligt dramatiskt läge”, säger Erik Bratthall.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?