1515

Företag håller vinets tillsatser hemligt

Bara en av Systembolagets största leverantörer svarade på SVT:s Uppdrag Gransknings enkät om vininnehåll. De andra nio tillfrågade svarade inte alls på frågorna om tillsatser och olika behandlingar.

Ett undantag i EU:s lagstiftning gör det möjligt för vintillverkare att använda 63 olika tillsatser och processhjälpmedel som inte behöver deklareras. Det gör det omöjligt för en konsument att ta reda på exakt vad flaskan innehåller.

"Det handlar ju mer om att det inte finns någon lag som gör att man måste redogöra för de här sakerna just nu. Därför har vi valt att inte deklarera det helt enkelt som läget är i dag", säger Josef Ståläng, vd på ett av företagen, Hermansson & co, till Uppdrag Granskning.

Det företag som svarade på frågorna berättar att deras vin bland annat behandlas med kvävgas, ammoniumsulfat, svaveldioxid, gelatin, bentonit, tanniner, L-vinsyra, mjölksyra och ekchips.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?